Доброволци мерят кръвно в Световния ден за борба с хипертонията

Животът

17-05-2015, 14:24

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Акцията е на медицински работници от женската организация на ГЕРБ във Варна

Доброволци от женската организация на ГЕРБ във Варна отбелязаха Световния ден за борба с хипертонията с разяснителна кампания, по време на която медицински специалисти мериха безплатно кръвното налягане на желаещите минувачи. Опашки се извиха пред пунктовете, организирани в петте района на града – „Аспарухово”, „Владислав Варненчик”, „Младост”, „Одесос” и „Приморски”. Най-много желаещи да проверят артериалното си налягане имаше на входа на Морската градина.

Хората, които пожелаха медицинските специалисти да проверят кръвното налягане и пулса им, споделяха здравословните си проблеми, съпровождащи хипертоничната болест.

"Хипертонията в никакъв случай не бива да бъде подценявана и при такъв проблем редовно трябва да мерим кръвното си налягане. Затова е хубаво да разполагаме с апарат у дома, а когато има системно отклонение от нормата, пациентът трябва да посети първо личния си лекар, а след това по негова преценка и кардиолог. Ако редовно следят състоянието си, хипертониците могат да водят пълноценен живот и да работят активно", сподели Стефанка Добрева - медицински работник, който участва в разяснителната кампания на дамската структура на ПП ГЕРБ-Варна. Тя посъветва хората, които се присъединиха към инициативата, да избягват пикантни и прекомерно солени храни, които допълнително повишават кръвното налягане.

Правилното хранене и физическата активност са изключително важни за постигането на контрол върху този здравословен проблем, съветваха медицинските специалисти и в останалите пунктове на територията на Варна. Те отчетоха, че все повече млади хора страдат от високо кръвно налягане и поставиха акцент върху профилактиката като решаващ фактор за здравето.