Представители на „Албена” попречиха на енергетици да отстранят авария

Възникнала на лицензионната територия, обслужвана от Енерго-Про мрежи

В 4:52 ч. днес в Диспечерския център на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи е регистрирано прекъсване на електрозахранването в част от кк „Албена”. Веднага дежурният диспечер изпраща авариен екип да установи причината за прекъсването. Оказва се, че има повреда по подземна кабелна линия. В 5:30 ч. е изпратен втори екип на мястото. Специалистите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи установяват, че възникналата повреда е по подземна кабелна линия между трафопостовете „Фиш-фиш” и „Звезда”, собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД, захранващи част от комплекса.

 В 7:01 ч. електрозахранването на всички клиенти е възстановено по резервни връзки. В авария остава единствено кабела между двата трафопоста. Предвид важността на съоръжението, ЕНЕРГО-ПРО Мрежи изпрати кабелна лаборатория, която установи точното място на повредения участък от подземната линия. Екипите на електроразпределителната компания са предприели действия по отстраняване на аварията по кабела, но тяхната работа е била възпрепятствана неправомерно от представители на  „Албена”.

 От Енерго Про уточняват, че представителите на  „Албена” са попречили на аварийните екипите да отстранят авария, възникнала на лицензионната територия, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО Мрежи. Аварията е възникнала по кабел, който е част от мрежата средно напрежение, собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи. Компанията разполага с документи, удостоверяващи нейната собственост върху тази мрежа. ЕНЕРГО-ПРО Мрежи ще подаде жалба до Районното полицейско управление за възпрепятстване на аварийните екипи в изпълнението на лицензионните задължения на електроразпределителната компания.

 В петък, 15 май, ЕНЕРГО-ПРО Мрежи констатира ред нарушения по лицензионни съоръжения на дружеството, включително множество строителни дейности, изпълняващи се в сервитутни зони на кабелни линии средно напрежение – в това число и разкопаване в опасна близост до кабели, намиращи се под напрежение. Това създава сериозна опасност както за електроразпределителните съоръжения, собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, така и за служителите и гостите на кк “Албена”.

 Констатираните нарушения са в разрез с правото на собственост на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи и с действащите технически норми. Специалистите на дружеството изготвиха констативни протоколи за откритите нарушения. За всички нарушения ЕНЕРГО-ПРО Мрежи ще сезира компетентните държавни и контролни органи, допълват от дружеството.