Секретен документ на МВФ: Гърция е близо до фалита

Свят

18-05-2015, 10:49

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната няма да получи подкрепа, ако правителството не започне веднага реформите

В преговорите между кредиторите и гръцкото правителство за милиардните помощи няма да бъде постигнато скоро споразумение, счита Международният валутен фонд, пише investor.bg. „Ние все още сме далеч от споразумение", се казва в станал обществено достояние вътрешен за фонда документ, който е маркиран с надписа "строго поверително".

Ликвидната позиция на Атина е "напрегната", считат експертите на фонда. За МВФ обаче поради липса на информация е невъзможно да се направи точна оценка на ситуацията. „Независимо от това може да се каже, че правителството няма да може да осъществи без чужда помощ предстоящите през следващите три месеца плащания на обща стойност 11 милиарда евро“, пише МВФ в документа си, цитиран от DPA. 

Не е ясно какви задължения точно има предвид МВФ. В този период Атина трябва да преведе само на фонда около 2 милиарда евро. Към тази сума следва да се добавят и 6,7 милиарда евро, които през юли и август Атина трябва да плати на Европейската централна банка. В допълнение всеки месец има плащания към пенсионерите и държавните служители. Дори и  последните плащания на пенсии и транша към МВФ правителството в Атина успя да плати с големи затруднения.

Според МВФ задържаният последен транш от втория спасителен пакет в размер на 7,2 милиарда евро няма да бъде изплатен сега въпреки напрегнатата ситуация. За тази цел трябва да има единодушно споразумение между групата на кредиторите - ЕС, ЕЦБ и МВФ, се казва в документа.

Въпреки че фондът намира, че има напредък в преговорите, същевременно посочва някои области, където скоро не се очаква да се постигне договореност.

По отношение на ДДС и данъчната администрация има напредък, пише МВФ в документа, който е с дата от миналия четвъртък. По отношение на бюджетните цели обаче нямало споразумение. Атина е на мнение, че може да постигне новите цели без допълнителни мерки.

„Въпреки това служителите на МВФ са убедени, че са необходими структурни фискални реформи", се казва в поверителното писмо. Премиерът на страната Алексис Ципрас заяви в петък, че двете страни са се договорили за бюджетните цели и ставките на ДДС.

Междувременно Атина се отказва от някои прилагани вече мерки и има намерение да се откаже от някои вече договорени, счита МВФ. В допълнение правителството не възнамерявало да изпълнява вече договорените мерки в областта на пенсионната реформа, пазара на труда и публичната администрация. Така например кабинетът в Атина е започнал да назначава вече съкратени държавни служители и така отново да раздува държавния апарат.

Въпреки това правителството било готово да започне някакви реформи в тези области, пише още МВФ в документа си. „Досега обаче то не е съобщило какви мерки възнамерява да предприеме като алтернатива на споразуменията, които вече оттегли или на тези, които все още са предвидени в програмата".

През миналата седмица стана ясно, че гръцкото правителство е погасило транша към МВФ с пари на фонда. Атина е използвала около 650 млн. евро от депозитарната сметка, за да направи плащането. По думите му правителството е използвало  още около 100 млн. евро от негов паричен резерв. Втори правителствен представител е казал пред Ройтерс, че резервите, които е изтеглило правителството, за да направи плащането към МВФ, трябва да бъдат попълнени до "няколко седмици". Смята се, че това издължаване към фонда ще улесни правителството при плащанията на заплати и пенсии в края на този месец. Спешните нужди на гръцката държава се изчисляват на 3 милиарда евро.

Междувременно днес гръцките вестници пишат, че за страната предстои решителна седмица. „Това е седмица барометър за преговорите, които Гърция води с международните кредитори с цел възможно най-бързо отпускане на пари на страната, тъй като ликвидният натиск върху нея вече е непосилен", пише вестник Ethnos, цитиран от БТА. Изданието подчертава, че се очертават "горещи" седем дни за хода на преговорите, които днес започват отново в рамките на т.нар. Брюкселска група.

От своя страна Naftemporiki предупреждава, че срещата на върха на Източното партньорство на 21 и 22 май в Рига и евентуално извънредно заседание на Еврогрупата на 25 май ще са последният шанс за правителството на премиера Алекскис Ципрас, за да стигне до някакво споразумение, преди страната да се изправи пред непосилните за нея финансови задължения през юни и преди Гърция да се е оказала пред кредитно събитие.

„Ципрас призовава Вашингтон за помощ". Под това заглавие Vima пише за обявена от Атина световна тревога, за да може Гърция да остане в еврозоната. Икономическият екип е уведомил премиера Ципрас, че финансовите изчисления не излизат. Гръцкият министър-председател е разговарял по телефона с американския финансов министър Джак Лю и му е казал, че „Гърция няма да изплати на МВФ транша от 750 милиона евро“. Вестникът пише още, че Атина е била тревога навсякъде, тъй като страната е на крачка от кредитно събитие.