Боклукът се превърна в столична атракция

Центърът на София тъне в мръсотия

Препълнени кофи, найлонови торби, празни бутилки, пластмасови кофички… боклуци – на такава гледка могат да се "насладят" софиянци и гостите на София, разхождайки се из центъра в почивния неделен ден, предаде репортер на БГНЕС.

Ако някой е избрал почивните си дни, за да се разходи по оживените софийски улици, то навярно е бил неприятно изненадан от аромата на боклук, идващ от препълнените кофи за смет. Бунищата около контейнерите, според хората, които живеят наоколо, са от заведенията. "Съжителството" до бунищата се е превърнало в ежедневен кошмар.

Пред няколко препълнени контейнера на улица "Христо Белчев", в самото сърце на София, боклукът стана и "атракция" за снимка.

Гледките са в пълен противовес на кампанията за пролетно почистване, която започна в навечерието на Великденските празници и се провежда на два периода – от 25 март до 9 април и от 16 май до 22 май, което означава, че все още продължава.

Това, че в София вече години наред само се говори, а все още няма завод за боклук, някак си не оправдава наличието на такива "локални бунища" по центъра на европейската столица.

На фона на тънещите в битови отпадъци тротоари да припомним и че в края на месец март София бе избрана за "Най-добрия град за живеене" в България.

С надежда да се обърне повече внимание на този проблем живущи в централната част на столицата изпратиха отворено писмо до кмета на София - г-жа Йорданка Фандъкова:

 "Уважаема г-жо Фандъкова,

Живеем в идеалния център на Европейска столица, на метри от красивото лице на София, бул.Витоша, а усещането е че сме се заселили в необятно бунище! В непосредствена близост до кооперацията, която обитаваме са разположени 3 контейнера за сметосъбиране, които ежедневно преливат от отпадъци. Всякакви боклуци от органичен и неорганичен произход покриват тротоарите, дори улицата, затрудняват движението, вонят и създават огромен риск от зарази. Те са притегателен център за скитници и бездомни кучета, които още повече разширяват периметъра на замърсяването. Проблемите ни се задълбочиха още повече със затоплянето на времето. Заведенията по бул.Витова са препълнени с а отпадъците от тях нерегламнетирано и неконтролирано се изхвърлят в контейнерите за битови такива, за които ние ежегодно плащаме данъци. Бившият вече министър Мирослав Найденов преди повече от 2 години обеща строг контрол над изхвърлянето на отпадъците на заведенията в специални контейнери, които да се заключват и извозват до екарисажи, но това се оказа доста амбициозна идея за тогавашното правителство. Без отговор остава въпросът дали случващото е в резултат от немърливост от страна на органите за контрол или е задкулисна договорка със собствениците на ресторанти и барове в най-престижната част на столицата.
Моля вземете спешни мерки преди идването на летните месеци, когато вече каквито и да е действия ще са закъснели. Чудесно е, че мислите за обновяването на пешеходната зона и за нейния европейски вид, но зад красивото лице на Витошка се крие една грозна и прогнила реалност!
С уважение,
от жувущите на ул.Христо Белчев35, общ.Средец"