Оправдаха частен съдебен изпълнител за измама, пак

Крими

18-05-2015, 12:42

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Оправдаха частен съдебен изпълнител, подсъдим е и по друго дело

Мавродиев беше обвинен, че при оценка на недвижим имот по изпълнително дело, нарушил служебните си задължения

Апелативен съд Бургас потвърди постановената от Окръжен съд Бургас оправдателна присъда на Тодор Мавродиев. Той е признат за невиновен по повдигнатото му обвинение за престъпление по служба. Мавродиев беше обвинен, че в качеството на частен съдебен изпълнител, при оценка на недвижим имот по изпълнително дело, нарушил служебните си задължения. 
Той не назначил служебно вещо лице със съответната оценителска правоспособност и специални знания в областта на ценообразуването, изготвил „Постановление за определяне на начална тръжна цена на недвижим имот“ от 42 120 лв., при експертна пазарна стойност от 171 100 лв. на недвижимия имот, обявен за публична продан – триетажна жилищна сграда – еднофамилна, в  Черноморец, община Созопол, с цел да набави облага за взискателя по същото изпълнително дело.
От това са могли да настъпят немаловажни имуществени вредни последици за солидарните длъжници и собственици на имота в размер на 86 205 лв., представляващи разликата между 75 на сто от експертната пазарна стойност и началната продажна цена. Съдебният състав го оправда по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по служба.
Въззивната инстанция посочва в решението си, че задълбочено е анализирала и дава собствена оценка на всички гласни и писмени доказателства по делото, както и заключение по оценителната експертиза. Въззивният съд намира за обективен, всеобхватен и пълен направения от първата инстанция анализ на фактите и обръща внимание, че страните не спорят по тях, а затова как се тълкува и прилага конкретна правна норма.
Апелативен съд Бургас споделя заключението на първостепенния съд за правомерно поведение на подсъдимия, но се дистанцира от извода му, формата на вмененото изпълнително деяние да е нарушение на служебните задължения. Въззивният съд обаче намира, че обвинението в обвинителния акт не е прецизно формулирано, но това не е съществено нарушение на процесуалните правила, защото не засяга правото на защита на подсъдимия и той ефективно го е реализирал в съдебната фаза. 
Апелативен съд Бургас приема, че вмененото престъпление е неизпълнение на служебно задължение, т. е. бездействие по служба. Като прави това уточнение, въззивната инстанция споделя становището на първата, че Граждански процесуалният кодекс не задължава императивно съдебния изпълнител да назначи вещо лице за определяне на начална цена на имот при публична продан. Следователно не може да се приеме, че подсъдимият в качеството на частен съдебен изпълнител не е изпълнил служебното си задължение, установено в нормативен акт, като не е назначил вещо лице да определи пазарната стойност на имота, предмет на публична продан, а сам е фиксирал цената на сумата от 43 120 лв. 
Апелативен съд Бургас намира като правилно становището на първата инстанция, според което вменените на подсъдимия, в качеството му на частен съдебен изпълнител, законови разпоредби, не регламентират негово задължение за назначаване на вещо лице, а уреждат негово правомощие, което той по своя преценка може да упражни.
Като прецени, че по делото липсват доказателства, с които безспорно да се установи виновно поведение у Мавродиев, Апелативен съд Бургас намира първоинстанционната присъда за правилна и непротиворечаща на разпоредбите на Граждански процесуалния кодекс и я потвърди. Решението на въззивната инстанция подлежи на протестиране и обжалване  пред Върховния касационен съд.