12-13-годишни са на алкохол и амфетамини собствено производство

Общество

18-05-2015, 14:36

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

80% от зависимите страдат от психични заболявания

12-13-годишни деца посягат към алкохола в комбинация с амфетамини. Тези тревожни данни представиха експерти психиатри.

„Алкохолната и наркоманична зависимост е хронично рецидивиращо заболяване”, заяви доц. д-р Соня Тотева, директор на държавната психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомании-Суходол, по време на дискусия за психичното здраве, която се проведе в Народното събрание. Тази зависимост оказва поражения върху мозъка.

80% от зависимите страдат и от други психични заболявания, поясни Тотева. Най-много са пациентите, зависими с депресии и шизоафективни психози.

Тя се оплака от недостиг на медицински кадри и психолози в болницата в Суходол. Работи се в сферата на психосоциални проекти за привличане на специалисти. В момента в сферата се акцентира върху краткосрочните интервенции. Има и нужди от обучение на специалистите, по мнението на доц. д-р Соня Тотева.

Намалява възрастовата граница на децата, употребяващи алкохол с дрога. По данни на доктор Тотева вече 12-13-годишни деца употребяват алкохол в комбинация с амфетамини. Увеличава се и броят на жените, употребяващи алкохол заедно с безодиазепини.

43% от криминалните прояви и ПТП-та са извършени от хора, употребяващи алкохол или дрога, стана ясно още от думите й.

Лечението и диагностиката на пациентите стават все по-сложни, отчете тя.

Доктор Гълъбина Тарашоева предупреди, че при липса на лечение на психичното заболяване се стига до тежко инвалидизиране. Тя предлага в Закона за лечебните заведения да се регламентира стандарт за специализирана структура на Спешна психиатрична структура и тя да бъде адекватно финансирана. Д-р Тарашоева иска и регламент за кризисни интервенции или т.нар. мобилна психиатрия за бърза реакция.

Мобилната психиатрия дава възможност да се овладее кризата в домашни условия. Според нея, трябва да се диференцират лечебните заведения за болнична психиатрична помощ съответно на различните потребности на психично болните.

Стана ясно, че 65 диагнози са без достъп до комплексно диспансерно наблюдение. Такива са олигофрениите, зависимостите, геронтопсихиатрични отклонения. Често болните са социално слаби, здравно неосигурени и дори и да бъдат мотивирани да се лекуват, те няма с какво да си купят лекарствата, стана ясно от думите на доктор Тарашоева. Това е и един от огромните проблеми на психичното лечение. Недостатъчна е и, по мнението й, комуникацията между МТСП и МЗ.

Експертите предупредиха още, че децата ни се оказват доста добри „химици”. Те успяват да извличат ефедрин от сироп за кашлица и други медикаменти, които се продават свободно в аптеките и да си забъркват съответните амфетки.

Една „разходка” из форумите по темата доказва познанията на тийнейджърите:

„Идеята ми беше да извлека Ephedrine hydrochloride, чрез дехидратиране да го направя на прах и да го смъркам. С ампули ефедрин от 50 мг. се получава много лесно и после яко хваща”.

„oт 15 години пия ....... бях стигнал до 6-7 бутилки на ден, развих резистентност и сеха хода по кумуни и различни психиатрични програми, не го употребявайте”.

„специално за извличането, има смисъл определено да се извлича от сиропа. И аз съм мислил и питал по професионални (химически) форуми. Няма да е никак леснo. Етилморфина се маха лесно врез Acid/Base extraction, обаче твърде малки количества от ефедрина ще се извлекат. Без дистилационна машина ще стане трудно!”

„Стигал съм до близо две шишенца на ден (заедно с кафе) и до сега не съм получавал криза. Даже и с гуарана ( 3x800mg ) съм го комбинирал. За какво 1/3 шишенце говорите... мен даже не ме хваща от толкова. Преди това бях закачен към амфети ... може би е от това”.

Експертите предупреждават, че обществото ни и родителите не са достатъчно запознати с „възможностите”. Затова е и нужна по-активно обучение на родителите и акцентиране върху превенцията.