В Куртово вдигнаха паметник на загиналите по бойните полета

Животът

18-05-2015, 15:08

Снимка:

Община Карлово

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Селото е дало 16 жертви във войните в началото на века

Паметник на загиналите в Балканската война (1912), Междусъюзническата война (1913) и в Първата световна война (1914-1918) беше открит в събота в село Куртово.

"Всеки град и всяко селище в България са дали своите жертви, навсякъде има поставени паметни плочи на героите, загинали във войните. Село Куртово е дало 16 свидни жертви и с това откриване на паметника ще се запълни празнината в паметта на героичното ни минало. Благодаря на всички, допринесли със средства или труд и спомогнали да се реализира този знак на признателност към героите. Поклон пред загиналите по бойните полета", каза при откриването на паметника зам.-кметът на община Карлово Антон Минев.

Полковникът от запаса д-р Петър Ненков - военен историк, припомни на присъстващите факти от историческите за България войни 1913-1918 г. и прикани присъстващите да се преклонят пред героизма и жертвоготовността на загиналите в името на обединението на българските земи.

Отец Николай Краев освети паметника и благослови жителите и гостите на селото.

Полковникът от запаса Антон Мерудийски връчи Благодарствен адрес от името на общинска организация на СОСЗР "Васил Левски", Карлово, на внучката на загиналия фронтовак Стоян Димитров, Мария Иванова.

В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя за загиналите воини.
Официлни гости на церемонията бяха подполк. Стойчо Владев – началник щаб на "61-ва Стрямска механизирана бригада"-Карлово, полк. от запаса Антон Мерудийски – председател на общинска организация на СОСЗР "Васил Левски"-Карлово, полк.от запаса д-р Петър Ненков - военен историк, общински съветници, кметове на населени места и граждани.

Програма изнесоха самодейците от читалище "Пробуда 1933" в село Куртово и оркестър "Лира" от Стара Загора с художествен ръководител Бойко Малаков.