Подбуждането към насилие е основен проблем за децата в интернет

Общество

18-05-2015, 15:34

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За 2014 г. са получени 2166 сигнала за престъпления в интернет срещу деца

90 на сто от българските деца ползват интернет всеки ден. 47 % от сънародниците ни са онлайн ежедневно. Тези данни бяха представени по време на кръгла маса по въпросите на защитата на децата в интернет пространството по случай Световния ден на комуникациите – 17 май.

Фактът, че повечето от българските деца имат за неразделна част от своето ежедневие именно смартфона и таблета, нарежда българските родители в класацията на най-интересуващите се от онлайн контактите на своите деца.

„Българчетата, заедно с децата от Англия и Австрия, са сред най-позитивните по отношение на ползите от интернет”, обясни зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той напомни, че сегашните деца могат да бъдат наричани дигитални, тъй като са родени именно в ерата на дигиталната революция.

„Ние обаче трябва да ги научим на правилата за движение в интернет, да им поговорим за опасностите във виртуалния свят, за да може те да спазват хигиена на онлайн общуване”, подчерта още зам.-министър Борисов.

„Възможностите на интернет са като кладенец – ние можем да сипем вода, но в момент на невнимание да се удавим”, отбеляза от своя страна и зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов.

Предупреждението му е в резултат на това, че всяка седмица в министерството се получават сигнали за престъпления в интернет, за нарушаване на детските права. Такива са сексуално насилие, заплашване, изнудване.

Зам.-министър Каменов обърна внимание на това, че проучвания за отношението на родителите към интернет показват, че самите ние, българите, все още не сме достатъчно подготвени, за да можем да учим децата си как да се държат в мрежата. Доказателство за това е и фактът, че едва 8 % от българските родители са инсталирали защитен софтуер или филтри за защита на своите деца. Средните нива на този показател в Европа са 13 %.

За изминалата 2014 г. са получени 2166 сигнала на горещия телефон за престъпления в интернет срещу деца, посочи Георги Апостолов от Център за безопасен интернет. 169 от тях са за детска порнография, 41 – за подмамване на дете, а 102 – за онлайн тормоз и подбуждане към насилие.

Апостолов призна, че в интернет наистина дебнат педофили, но сериозният проблем не са те, а именно подбуждането към насилие.

Той очерта и другите най-сериозни проблеми пред децата ни, а именно недостатъчното познаване на рисковете в интернет, сексуализацията на медийната среда и отново насилието и езика на омразата, които водят до онлайн тормоз.

„Не са проблем игрите с насилие, няма и понятие като зависимост от интернет”, успокои експертът.