Скъсяват срока за плащане на парното

Животът

19-05-2015, 09:09

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ток и парно поскъпват драстично?

24% повече парно през април

За сметка на това се предвижда времето за ремонти да бъде увеличено

Софийската „Топлофикация” иска да скъпи двойно срока за плащане на сметките, но да увеличи времето за ремонти и отстраняване на повреди, пише „Труд”. Промените са записани в проект за изменение на общите условия на компанията, внесен за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Регулаторът обаче има възражения, защото смята, че те са във вреда на потребителите. Според столичното парно, абонатите трябва да плащат сметките си за две седмици след излизането им, а сега срокът е месец.

Компанията настоява и за 30-дневен срок за отстраняване на повреда в автоматичното управление на абонатните станции. Сега срокът е 5 дни и след него, „Топлофикация” дължи неустойка на клиентите си.

От столичното парно смятат, че промените не са във вреда на клиентите им, защото наказателни лихви вървят само при изравнителните сметки в края на годината. Останалите плащания са на годишна база и не се санкционират при забавяне.

КЕВР обаче настоява да се запази сегашното положение и срокът да остане 45 дни след края на месеца, за който е начислена сметката. При искането за удължаване срока за ремонта, при който парното не дължи неустойка регулаторът също има възражения. 

Според експертите, при повреда в автоматиката на абонатната станция не може да се осигури максимално ефективна температура на клиентите и затова срокът не трябва да се увеличава.