Как ще изглежда площадът пред Дома на културата? (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

19-05-2015, 14:04

Снимка:

Община Пловдив

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В четвъртък Общинският съвет решава кой проект ще е победител в конкурса

На пленарното си заседание в четвъртък Общинският съвет трябва да избере победителя в Националния конкурс за архитектурен проект с цел реновиране на пространството пред Дом на културата "Борис Христов".

Още през миналата година Община Пловдив организира конкурс за обновяване на площада и пространството пред Дома на културата "Борис Христов". Конкурсната процедура беше проведена по време на Международния фестивал за съвременна архитектура.

Дома на културата "Борис Христов" е една от най-важните и съществени локации за културния живот в града. Мащабността на събитията, които се провеждат в нея, предполагат адекватно публично пространство около сградата, се казва в предложението на кмета Иван Тотев до Общинския съвет.

Целта на конкурса беше това отворено пространство да стане по-привлекателно и по-удобно. Задачата беше цялостното архитектурно, художествено и ландшафтно оформление да превърне мястото в площад. Всеки от участниците трябваше да представи идеен проект, чиято реализация да струва до 85 000 лева плюс 15 000 хонорар за авторите.

Журирането на идейните проекти беше в 3 етапа. До последния бяха допуснати 8 от тях. На 10 януари тази година финалистите бяха класирани по точки:
1. Ателие 3 - 88.25 точки

 

 

 


2. Саймън Гил Архитекти - 67 точки

 


3. П+ Архитекти - 64,5 точки

 

От 14-и до 30-и януари 8 от участвалите проекти бяха подредени в изложба във фоайето на Дома на културата. През това време всеки пловдивчанин можеше да гласува - он лайн или на място, за това кой от проектите трябва да бъде реализиран. От гласувалите по време на изложбата 103-ма посетители 71 бяха за П+ Архитекти, за Ателие 3 - 19, за Саймън Гилл Архитекти - 13. По същия начин подреди проектите и електронният вот съответно с 1869 гласа за П+ Архитекти, 769 за Ателие 3 и 540 за Саймън Гилл Архитекти.

На сесията на Общинския съвет на Пловдив в четвъртък трябва да стане окончателно ясно кой от проектите ще бъде реализиран. Решението на журито и от гласуването на гражданите за победител в конкурса има само препоръчителен характер за крайното класиране.