45 хиляди софиянчета посещават детски градини

Осем градини ще бъдат завършени и открити тази година в столицата

Когато започнах работа като заместник-кмет, в детските градини се отглеждаха и възпитаваха около 32 хил. деца, сега са приети 45 хил. деца, така че това е резултатът от тези инвестиции и тези усилия. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, при проверка на строителството на детска градина в кв. „Бенковски“, предаде Агенция „Фокус“. 

„Детската градина в кв. „Бенковски“ е една от 8-те детски градини, които завършваме през 2015 година“, заяви Фандъкова и добави, че едната вече в факт – в ж.к. „Младост“ в сградата на бивше частно училище. „Направихме изцяло ремонта и там вече има деца. Завършват се градините в кварталите „Овча купел“ и „Дружба“, обясни тя и добави, че се очаква от есента с новата учебна година да се приемат и децата в тези градини. 

„Следващата е тази в кв. „Бенковски“. Продължаваме с останалите и в същото време текат процедури за започване на строителството на още 8, така че да не губим темпо“, уточни кметът на Столична община. „Това е нашата политика, това са нашите усилия – да осигуряваме не само максимален брой деца, но и максимално добри условия за нашите деца“, категорична е Фандъкова.

„Детската градина е с капацитет 220 места и ще обхване децата от квартала и надяваме се и съседните квартали“, уточни кметът. „Около 3 млн. е стойността на тази 8-групна детска градина“, посочи тя и добави, че за всяка група има модерна детска площадка, отговаряща на всички изисквания.