Здравният министър говори за здравната реформа!

Петър Москов обясни ще има ли още безплатни лекарства за възрастните и малките и ще се сливат ли още болници

Министерство на зсравеопазването (МЗ) ще обжалва решението на ВАС за замразяване на методиката за определяне на лимитите за болниците. Лечебните заведения обаче не трябва да се "радват", тъй като лимитите остават, потвърди здравният министър Москов.

Той се подложи на дежурен журналистически блиц контрол. Разговорите бяха регулярни без тема, а министърът отговаря на въпросите на медиите.

Стана ясно, че министърът не е притеснен относно подкрепата за здравната реформа. И днес е разговарял с премиера Бойко Борисов по темата. Стриктно изпълняваме препоръките на ЕС, каза Москов и подчерта, че се изпълнявали и ангажиментите на управлението в частта здравеопазване. Той изтъкна констатациите на ЕК за раздута и фрагментирана болнична помощ.

Министърът е съгласен с изказването на втория в ГЕРБ, Цветан Цветанов, че преди нещо да стане факт, то трябва да мине на публично обсъждане. Припомняме, в събота Цветанов в прав текст обяви, че ГЕРБ са притеснени относно здравната реформа и начините, по които тя се прави.

„Нямам съмнение, че зад реформата стои твърдо парламентарно мнозинство“, заяви обаче Москов по повод заявената подкрепа днес от премиера Бойко Борисов за мерките, които се вземат от МЗ.

Коалицията трябва да се стегне, изтъкна още министърът, но и трябвало да се изработят по-смазани механизми за взаимодействие между партньорите в коалицията.

По отношението на решението на ВАС за лимитите на болниците здравният министър каза, че Министерски съвет, Министерство на финансите и МЗ финализират позицията си, с която ще обжалват становището на 3-членния състав.

До тогава лимити ще има, както стана ясно от думите на здравния министър, но те щели да се определят по друг начин.

Не бе пропусната и темата с болница "Софиямед". Най-вероятно самата болница ще получи и финансова санкция. Ще санкционирам всяка една ситуация, която води до нарушение на протокола и стандартите за лечение, закани се здравният министър. Няма да позволя обаче определени лекари да бъдат демонизирани, подчерта Москов.

Софиямед е добре работеща болница, допълни той.

Текат проверки в АГ-тата и неонатологиите, за да се види дали се преработват медиците.

По темата за безплатни лекарства за хора над 65 години и деца под 7 години, МЗ планира да се реимбурсира терапия за заболяване. Това ще се отнася за всички значими заболявания, както стана ясно от думите на министър Москов. Разбира се ще се поемат най-евтините терапии.

По другата гореща тема - сливания на болници, той коментира, че е готов да чуе аргументите. Готов е да приеме доводите защо този ход няма да е в полза на пациентите. Няма и никога не е имало идея да бъде закривана дейност, успокои Петър Москов.

Няма отстъпя нито на йота от осигуряването на комплексно лечение и гарантиран път на пациентите, увери здравният министър.

Той отново показа диаграмата, която по-рано представи пред Нова тв по темата сливане на болници. Ще финансираме през публичен фонд процес на излекуване, заяви Москов. Пътят на пациента трябва да е ясен, категоричен бе здравният министър и повтори, че в момента пациентът е като футболна топка между отделните болници.

Разбирам, че комфортът на някой ще бъде нарушен, смята здравният министър, но той настоява да не се нарушава комфортът на пациента. От това той нямало да отстъпи в здравната реформа.

Иначе министърът се закани на директорите на болници, които злоупотребяват с харчовете. Ще сменям директорите един по един, ядоса се Петър Москов и се закани, че ще се проследяват и харчовете за медикаменти и консумативи.

Нямам намерение да ставам кмет на София, папа на Рим, генерален секретар на НАТО, така Петър Москов пък отговори на въпрос дали ще се кандидатира за кмет на София.