Разширена транспортна схема ще обхване и съседните общини

Мисия Пловдив

19-05-2015, 15:00

Снимка:

plovdiv.bg

Автор:

PlovdivUtre.bg

Всичко от Автора

Хората ще бъдат облекчени, ще намалее автопотокът, ще спаднат вредните емисии

На сесията си на 21 май общинските власти трябва да дадат карт бланш на проект за разширение на общинската транспортна схема в рамките на икономическата агломерация "Тракия икономическа зона".

Смятаме, че разширяването на общинската транспортната схема и на територията на съседни общини ще има важен икономически и социален ефект за развитието на региона, гласи проекторешението. То ще даде възможност за равен достъп на всички жители на общините в района до работни места, институции и др., както и до подобряване на инфраструктурата и логистичното обслужване. И не на последно място ще доведе до намаляване на потока от лични автомобили и съответно намаляване изпускането на вредни емисии във въздуха, обосновават своето предложение общинарите.

През последните години около град Пловдив се изгради мощна икономическа агломерация.

"Тракия икономическа зона" е един от най-мащабните икономи­чески проекти на България. Осъществява се върху площ от 10 700 000 кв м в района на Пловдив и обединява 6 индустриални зони.

От старта през 1995 г. на първата индустриална зона "Марица" до сега във всички зони са направени инвестиции за над 1,5 милиарда евро и са привлечени над 100 инвеститори, от тях 80 чужди, открити са над 12 000 нови работни места".

9 общини и 2 сдружения подписаха меморандум за "Тракия икономическа зона".

С разширяването на транспортната схема пловдивчани и хората от околните села ще бъдат значително улеснени и облекчени, убедени са общинарите.