Църквата почита св. мъченик Талалей

Чрез силната си вярва в Господ светецът бил защитаван от мъченията

Българската православна църква чества паметта на св. мъченик Талалей на 20 май. Свети Талалей е християнски мъченик и светец. Роден е в Ливан, баща му се казвал Верукий, а майка му Ромилия. По занятие бил лекар, едва на осемнадесет години смело изповядващ своята вяра в Господа, съдия заповядал на двама палачи – Александър и Астерий със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости да го обесят на дърво.

Християнските богослужебни книги разказват за невидима Божия сила, която побъркала ума на палачите и те вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителите на младия мъж разбрали за случилото се решават, че палачите умишлено се подиграват с дадените им заповеди. За постъпката си е заповядано да бъдат подложени на изтезания. Тогава Александър и Астерий сред мъченията извикат: „Жив е християнският Господ! Отсега ние ставаме християни, вярваме в Христа и страдаме за Него!“.

Като чул това, мъчителят им заповядва да ги посекат с меч и сам взел свредел, с който се опитал да продупчи коленете на Талалей. Но ръцете му се схванали и той трябвало да помоли Талалей да го спаси, а Тимотей с молитвата си го спасил. По-късно Талалей е хвърлен в морето, но останал невредим. След това е бил хвърлен на зверовете в цирка, но те кротко ближели нозете му и се умилквали около него. Убит е като е посечен с меч през 284 г.