МВФ: Властта по света избира енергетиката пред здравето на хората

Портфейл

20-05-2015, 06:46

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Инвестициите в сектора са шокиращи-6.5% от световния БВП

Властта по света трепери повече над енергетиката, отколкото над здравето на хората. Това сочи доклад на Международния валутен фонд (МВФ). Правителствата субсидират глобалния енергиен сектор с $5,3 трилиона на година, подпомагайки и вредни за околната среда мощности и технологии, в разрез с желанието за опазване на природата и здравето на хората, алармират от фонда. Експертите считат тази сума за "шокираща", защото отговаря на 6,5% от световния брутен вътрешен продукт (БВП). По този начин за насърчаване на добива на въглища, петрол и газ се харчат повече средства, отколкото за здравния сектор. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) глобално в здравеопазването се инвестират около 6% от световния БВП.
Според изследването на МВФ, Китай е лидер по субсидиране на енергийния сектор, голяма част от който е базиран на използването на изкопаеми горива, заделяйки субсидия в размер на до $2,3 трилиона за тази година. Съединените щати са вторият най-голям нарушител, с прогнозна субсидия от $699 млн. В изготвената от МВФ класация следват Русия, Европейският съюз, Индия и Япония. Ако държавите се откажат от това субсидиране, това би имало големи положителни ефекти за обществените финанси. Според МВФ правителствата по света биха имали 2,9 млрд. повече на разположение, което е 3,6 на сто от БВП.
Докладът идва на фона на опитите на близо 200 държави да постигнат споразумение за борба с глобалното затопляне преди Световната конференция за климата в Париж през декември. Целта е постепенно отказване от субсидиите за изкопаеми горива и отказване от политиките, свързани със замърсяването с въглероден диоксид. МВФ отдавна призова правителствата да се отърват от "субсидиите преди данъци", които позволяват на фирмите и домакинствата да купуват въглища, бензин или други източници на гориво под себестойността на доставките. Много правителства, включително тези в Египет, Индия, Индонезия и Йордания, наскоро увеличиха цените на вътрешния пазар, за да съответстват на тези в международен план, заяви базираната във Вашингтон институция.
"Фискалните последици са огромни - $5,3 трилиона под формата на енергийни субсидии надхвърлят прогнозните разходи за обществено здраве в целия свят", изтъкват икономистите на МВФ Бенедикт Клемънс и Витор Гаспар в съобщение, придружаващо доклада. Освен това МВФ смятат, че около 3/4 от щетите от използването на незелена енергия ще засегнат потребителите на вътрешния пазар. Според експертите това означава, че е в интерес на страните да се преустанови предоставянето на тези субсидии