Завъртяха бизнес с матурите

Животът

20-05-2015, 08:10

Снимка:

Varnautre.bg (архив)

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Измамници прибират хилядарки за верни отговори, слух прати Елин Пелин на изпита

"2000 лв. съм броил за ключа за матурите, дай поне 1000 и ти го продавам". От няколко дни това е най-ценната реплика в училищните дворове. Зрелостници и родители на седмокласници трескаво търсят начин за предварителна информация за изпитите от МОН. А младежи, представящи се за студенти или за експерти с "дебели връзки", прибират парите на доверчивите. "Гаранция, че това е ключът за матурите няма", признават абитуриенти и родители. Някои от тях се кооперират и събират исканата сума за отговорите.

В столично училище например група от 10 души е дала по стотачка за днешните тестове по български език, на които ще се явят абитуриентите, носи мълвата в София. Отговорите се давали в ксерокопиран вариант или направо чрез системата за безплатни разговори viber. Ден преди матурите истерията докара и десетки слухове. Според част от тях дванайсетокласниците освен на въпросите в теста, щели да пишат и за Елин Пелин.

Тестът за матурата ще бъде генериран в 5,30 часа сутринта от над 11 милиона комбинации. Самият изпит започва в 8,00, като абитуриентите са длъжни да се явят в 7,45 и да носят черен химикал. От МОН предупредиха, че учениците не трябва да пишат на латиница, освен на изпита по чужд език и когато става дума за специфични обозначения. Във всички други случаи буквите на латиница ще бъдат смятани за знак към проверителя. Не трябва и да се отбелязва повече от 1 верен отговор, тъй като в такъв случай целият въпрос се анулира и носи 0 точки. Ако абитуриентът отбележи погрешка с Х някой от отговорите, а след това поиска да го промени, трябва да запълни с химикал цялото кръгче и след това да маркира отново отговора, който смята за верен.

Освен това учениците са длъжни да не излизат от залата в първия час от изпита, независимо дали ще продължават да пишат или не. Тестът се състои от 40 въпроса и 41-ви, който включва есе или интерпретативно съчинение по дадена тема. На изпита учениците трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка, като първият може да бъде и шофьорска книжка. Изпитите за гимназии се провеждат днес и в петък като съвпадат с датите на матурите. Те обаче ще започнат в 10 часа, докато матурата започва в 8.