Последно: Кой и кога ще се пенсионира?

Само миньорите отърваха висока възраст, исканията на сектор „Сигурност“ са изпълнени, увери Ивайло Калфин

Предизвикалата сериозни полемики пенсионна реформа вероятно ще получи зелена светлина, след като днес властта, бизнесът и работническите организации обявиха, че са изгладили повечето си противоречия, предаде bTV.

„Осигурителните вноски се увеличават с един процент от 2017 г. и 2018 г. Възрастта за първа и втора категория започват със стъпката, която познавате - разликата ще бъде пет и десет години от трета категория. Връщаме текста, в който при закриване и съкращаване на мина ще се пенсионират на 45, но до навършване на 55 години нямат право да получават пенсия и заплата - за миньорите. В сектор „Сигурност” е така, както познавате предложението: в Закона за МВР пише, че са служители първа категория”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.

По думите му може да се каже, че по пакета, който ще бъде внесен в НС „има принципно общо съгласие”, а в следващите месеци ще се работи по отношение на инвалидните пенсии и работата на пенсионните фондове.

„Нямаме претенции че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Участвах в всички срещи, много проблеми не са популярни и са замитани във времето”, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

От синдикална гледна точка

„Общата ни грижа е ръст на доходите. Това касае и увеличението на размера на пенсиите и накрая условията за достъп до системата бяха плавно уговорени за масовата трета категория. Бяха изпълнени условията на работещите в сектор „Сигурност” и при тежки условия ще има възраст за всички работещи в България 52 години и осем месеца за всички, но (при) диференциация за сектор „Сигурност” за по-тежките и за по леките длъжности, които са на бюро”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му през следващите години целта е достигане на 40-процентов ръст на пенсиите.

Колегата му димитър Манолов от КТ „Подкрепа” също приветства запазването на ранното пенсиониране. „Ще внимаваме какво ще стане в парламента, не искаме този баланс да стане предмет на безпринципна политическа търговия”, предупреди той.

Мнението на бизнеса

„Успяхме в един кратък период от време да свършим работа, изоставена с години пенсионната система има нужда от реформа: да е по-здрав бюджетът и хората да получават по-справедливи пенсии и предсказуемост за бизнеса - всеки да си направи бизнеспланове”, каза председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„За нас това е първа крачка, очакваме втора решителна: най-важно е реформирането на системата на инвалидните пенсии, тъй като там са най-големите пенсии; прекатегоризация на всички лица с право на ранно пенсиониране и саниране на системата от социални плащания които НОИ в момента администрира”, каза Димитър Бранков от БСК.

По думите му за последните 25 години икономиката е загубила 2 млн. работни места.