Безплатни лекарства за деца и възрастни

Предложението се отнася за пациентите с хронични заболявания

Безплатни лекарства да има за малките деца и възрастните хора с хронични заболявания. Предложението е на депутати от АБВ, което тепърва предстои да се гласува от народните представители. Възможно ли е обаче да се превърне от намерение в реалност?

Критериите за безплатни лекарства според депутати от АБВ обаче са много по-прости - за деца под седем години и за възрастни над 65 години с хронично заболяване. По техни изчисления това ще струва на държавата най-малко 50 милиона лева, предаде Нова телевизия.

„За сметка на доста неефективни харчове по отношение на здравето, 40 или 50 милиона за най-уязвимите смятам, че не са много и това не е популизъм”, обясни депутатът от АБВ Георги Кючуков.

Предложението идва на фона на данни на Световната банка, че българските семейства харчат за здраве над 5% от парите си. Много повече в сравнение със средните за Западна Европа. И ако у нас звучи екзотично да не доплащаш за лечението си, в Европа са познати и други практики.

„Всички лекарства, предписани на рецепта, са безплатни - например във Великобритания, без значение на каква възраст си. Ние искаме да дадем на всички - как става това? По кой начин става?”, попита Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Независимо от предложението, от Министерството на здравеопазването обявиха, че вече готвят промени в лекарствената политика.

„Ние наистина предвиждаме да реимбурсираме не медикамент, а да реимбурсираме терапия за заболяване”, коментира министърът на здравеопазването Петър Москов.

Или с други думи - Здравната каса да покрива не само конкретно лекарство, а комбинация от няколко, които заедно подобряват състоянието на пациентите. А те се опасяват, че щом нещо е в тяхна полза, ще се окаже много шум за нищо. Дали прогнозата на Иван ще се окаже правилна, предстои да разберем.