Американски гигант излезе на Черно море в Констанца

Досега американската компания инвестира основно в собствена мрежа от терминали на р. Дунав

Една от най-големите американски компании в агро-бизнеса излезе на Черно море през Констанца, Румъния. През миналата седмица стана ясно, че щатската Archer Daniels Midland Company (ADM) е придобила 100% от акциите в румънските фирми North Star Shipping и Minmetal. Румънските дружества притежават разнообразен бизнес, включително зърнен терминал в пристанище Констанца, голяма складова база, предоставят и голям брой съпътстващи услуги, включително и на р. Дунав. Преди сделката ADM е била ключов партньор на румънските дружества, maritime.bg.

ADM вече притежава 10 корабни места в Констанца, включително седем дълбоководни, пристанищни терминали с годишен товарооборот от над 6 млн. тона, два плаващи крана за претоварване, въглищен терминал, разположен на 21 хектара и други. „Сделката ни помага да осъществим стратегическия ни план за експанзия“, коментира Джо Таец, президент на ADM за Европа, Близкия изток и Африка. „С тази стратегическа сделка ние вярваме, че ще осигурим значително увеличение на обработваните от нас зърнени товари“, коментира още Таец.

„Пристанище Констанца е разположено на брега на Черно море, при устието на река Дунав, и е едно от най-стратегически значимите пристанища в региона. Близостта на река Дунав прави пристанището Констанца първична точка за обработка на насипни товари за и от Румъния, България, Сърбия и Унгария“, подчертават от ADM.

Досега американската компания инвестира основно в собствена мрежа от терминали на р. Дунав.

Maritime.bg припомня, че в края на миналата година холандската компания Nidera купи зърнения терминал на United Shipping Agency в Пристанище Констанца. С получаването на целия пакет акции, Nidera цели да осигури стратегическа позиция на Черно море за своите операции. „През последните години Nidera използва този терминал за износ на различни зърнени и маслодайни култури. Увеличените обеми на обработваните от нас товари, в резултат на подобрената ни програма, е причина за купуване на целия терминал. Този терминал в пристанище Констанца е от съществено значение за осъществяването на нашата стратегия за растеж в региона“, коментират сделката от Nidera.