Започна проверка на строежите в София

Животът

20-05-2015, 13:44

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

153 нови блока ще бъдат построени в столицата

Инспекцията по труда е запечатала един обект в "Овча купел"

Усилено се проверяват строителните обекти на територията на София. Проверката е съвместна на Столичния инспекторат и Главна инспекция по труда, съобщават news.bg.

Екипите проверяват за наличието на плътна ограда на строежите, за информационна табела, както и има ли запрашаване на въздуха и оросява ли се наоколо. Ако се ползва част тротоара при строежа, служителите на инспектората следят за платена такса за тротоарно право. Ако обектът е на ниво "изкоп", трябва да има автомивка, за да няма замърсяване.

Инспекцията по труда от своя страна проверява условията на труд, договорите на работниците, облеклото им.

Проверките са изненадващи и ще продължат до края на юни, информира Васко Христов от Столичния инспекторат.

На територията на града има 520 строителни обекти, от които 460 са действащи (60 са замразени). Проверките се правят в динамичния етап на строежа. До момента екипите са проверили обекти в районите "Сердика", "Средец" и "Овча купел", днес са в район
"Студентски".

Инспекцията по труда е запечатала един обект в "Овча купел", издадени са четири констативни протоколи с предписания, наложени са десет глоби по 10 лв. за дребни нарушения.

Ако предписанието не бъде изпълнено, се съставя акт, който може да бъде до 500 лв. за физическо лице и до 2000 лв. заюридическо лице. За да бъде затворен един строителен обект, са допуснати сериозни нарушенията - работниците работят без договори, без работно облекло, без каски, обектът няма плътна ограда и др.

Според оценката на Васко Христов до затваряне на строителни обекти се стига рядко, а строителните фирми са се научили да спазват правилата за осигуряване на безопасност на обектите и работниците.