Текстовете на хитовете са на нивото на второкласници

Свят

20-05-2015, 15:13

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В попа най-сложни са текстовете на Марая Кери, а в хип-хопа - на Еминем

Родителите, които не одобряват какви песни слушат децата им, вероятно имат право -  американско изследване показа, че средното ниво на текстовете на хитовете е като за второкласници, съобщи АФП, цитирана от БТА.
Учени меломани анализираха текстовете на 225 песни, оглавявали продажбите в САЩ от 2005 г. със стандартни тестове за лексикалното ниво. Резултатите показват, че хитовете съответстват на средното ниво на четивата за осемгодишните, като за 10 години нивото изглежда е паднало.
Кънтри музиката е с най-сложни думи, а ар ен би и хип-хопът са на опашката. По-високият резултат за кънтрито се обяснява с по-малкото възклицания от рода на "йе" и "о", отбелязва ръководителят на изследването Андрю Пауъл-Морз. Той признава, че използваният метод анализира само нивото на лексиката, без да взима под внимание изразяваните емоции и метафорите.
С най-висок резултат е песента "All about Tonight" на кънтри певеца Блейк Шелтън.  На второ място са "Ред хот чили пепърс" с "Dani California". На дъното на класацията е песен, която дори не достига до училищно ниво - "The Good Life" на канадската метъл група "Three Days Grace".
"Маруун 5" също се класират лошо с хита "Moves like Jagger", но спасяват честта си с "She will be Loved", която е в челната десетка.
Кейти Пери също има песни високо и ниско в класацията. "Wide Awake" е сред най-опростените, докато "Е.Т." е сред най-интелигентните.
В класацията по жанрове в попа най-сложни са текстовете на Марая Кери, а в хип-хопа - на Еминем.