Осъдиха областната управа в Добрич

Мисия Добрич

20-05-2015, 18:29

Снимка:

© Dobrichutre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

ВАС отхвърли жалба за възнаграждението на общинските съветници

Върховният административен съд отхвърли жалба срещу решение на Общинския съвет в Добрич, с което се определя възнаграждението на общинските съветници в размер на 40 на сто от брутната работна заплата на председателя на съвета.

Производството е образувано по касационна жалба от 11 февруари 2014 година на тогавашния областен управител Недко Марчев /БСП/, който е посочил, че в правилника за дейността на Общинския съвет са направени изменения и допълнения, без да се даде възможност на граждани и организации да изразят становище по проекта. Според областния управител не са посочени и мотиви за определяне възнаграждението на общинските съветници според населението на общината.

В първоначално публикуваната докладна записка на интернет страницата на общината се предлага общинските съветници да получават възнаграждение в размер на една минимална заплата, определена за страната, но не повече от 70 на сто от брутната работна заплата на председателя на съвета. Една от постоянните комисии предлага възнаграждението да е 30 на сто, а на самото заседание на Общинския съвет се решава заплатата да достигне 40 на сто.

Няма законова забрана първоначално внесеният проект да не може да бъде допълнен, преработен или изменен. Именно при обсъждане на проекта в комисиите и при приемането му в Общинския съвет е постигнато съгласие по окончателния текст, се посочва в  решението на Върховния административен съд.

Административният съд в Добрич правилно е приел, че окончателният текст е постигнат в резултат на съгласие, а не в противоречие с разпоредба на Административнопроцесуалния кодекс.

Върховният съд осъди областна администрация да заплати на Общинския съвет сумата от 300 лева разноски по делото.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.