Археолозите разчистват Голямата базилика от съвременни "артефакти"

Животът

20-05-2015, 19:12

Снимка:

Виктор Кадири, Дарик радио Пловдив

Автор:

PlovdivUtre.bg

Всичко от Автора

Разкопките и реставрацията започнаха в началото на месеца

Кредитни карти, чуждестранни документи, полупразни бутилки с водка и сутиени, са открили археолозите по време на разчистването на Голямата базилика, съобщи Дарик.

"Артефактите" са били разхвърляни из целия комплекс, като арехеолозите предполагат, че са останали от времето, когато обектът се обитаваше от клошари и бездомници. Според тях вероятно документите и кредитните карти са крадени. В подкрепа на тази теория е и фактът, че повечето лични документи са на чужденци.

Разкопките и реставрацията на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив започнаха в началото на месеца. Близо 2000 кв. м мозайки от Епископската базилика ще бъдат възстановени и показани в модерна сграда.

Проектът е на стойност 4,9 млн. лева и се очаква до лятото на 2017 г. базиликата да отвори врати за посещения.

Тя е открита в началото на 80-те години при строежа на пътния възел под сградата на Централанатa поща. Запазени са уникално красиви мозайки с изображения на птици, които ще бъдат експонирани на две нива в сградата, която предстои да бъде построена при изпълнението на прoекта.

Голямата базилика датира от началото на V в. и ще бъде представена триизмерно в новия туристически обект. Самата сграда ще има вътрешен двор и покрив, който може да се ползва и като площад за различни събития.