Държавата продава акциите си в Пловдивския панаир

Мисия Пловдив

20-05-2015, 19:20

Автор:

PlovdivUtre.bg

Всичко от Автора

Очаква се търгът да бъде обявен до края на юни

До началото на юни ще бъдат готови приватизационната оценка, правният анализ и информационният меморандум на Международен панаир Пловдив АД, след което ще бъде обявен публичен търг с явно наддаване за миноритарния пакет държавни акции от капитала на дружеството (49%). Това съобщи в интервю за Дарик радио изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов. Договорът с лицензираният оценител е сключен на 7 май. До две седмици ще стане ясно и финансовото състояние на дружеството, информация която касае всеки потенциален инвеститор от страната или чужбина.

Очаква се търгът да бъде обявен до края на юни, каквито бяха прогнозите на агенцията още в началото на годината. Оттам утчониха, че няма да има специални изисквания към участниците в търга, освен средствата им да са публични и парите "чисти".

На въпрос на Дарик, може ли въпреки това, да се очакват изненадващи политически решения и пловдивският панаир отново да бъде вкаран в забранителния списък за приватизация, Караниколов отговори, че "няма да се изненада", но към момента решението на Министерство на икономиката за продажбата на 49% от акциите на панаира е категорично.

Не е изключено обаче и държавата да запази малък дял от този пакет, уточни Караниколов. Дали държавата ще притежава 1% или 49 % от капитала към момента е без значение, защото така или иначе тя не участва в управлението на дружеството и не взима дивиденти, коментира още изпълнителният директор на агенцията.

Възможно е и част от държавните акции да бъде дарена на Община Пловдив, ако Министерски съвет има воля за това, обясни Караниколов. Подобно предложение даде председателят на групата съветници от БСП в пловдивския общински съвет Николай Радев в интервю пред Дарик. Затова обаче трябва да има и реално искане от Община Пловдив.

Държавата не трябва да продава своя дял от Международен панаир Пловдив АД. Около това становище се обединяват абсолютно всички политически сили в града. Пред Дарик представителите на 10 партии изразиха категорично мнението си, че медународното изложение трябва да се запази, а държавата трябва да помага то да се развива като мотор на местната икономика. Единствено кметът Иван Тотев бе по-лаконичен в отговора си, но заяви, че ако спечели втори мандат, няма да допусне на мястото на панаира да има нещо друго, освен изложбен център.

Част от държавния пакет акции трябва да бъде дарен на Община Пловдив, преди да бъде приватизиран, предлагат от БСП. В хода на откритата вече процедура в Агенцията за приватизация от "България без цензура" дори излизат с крайно становище, а именно, държавата да изкупи мажоритарния дял на Георги Гергов и да поеме изцяло управлението на дружеството, смятано за една от емблемите на града.

Категорично мнение, че държавният пакет акции не трябва да се продава изразиха пред Дарик и от Реформаторския блок, АБВ, ДПС, ПП "Движение 21" и коалиция "Кауза Пловдив".

Докато в Агенцията за приватизация изготвят необходимия пакет документи за публичния търг, все по-актуален става въпроса – как Община Пловдив ще защити своя интерес в смесеното дружество "Пълдин туринвест", в което мажоритарен собственик е също Георги Гергов.

"Всички 9 дружества, в които има общинско участие, са заченати в грях и не носят дивиденти за общинската хазна", коментира общиснкият съветник от "Атака" Руси Панчев. Според бившия кмет Славчо Атанасов, който сега е депутат от Патриотичния фронт Пловдив не може да защити своя интерес.

С различно мнение е единствено адвокат д-р Дани Каназирева, която смята, че има шанс апортираните в "Пълдин туринвест" имоти в резервата Старинен Пловдив да бъдат върнати на Общината, тъй като повечето от тях са паметници на културата, а продължават да се рушат.

Категоричното решение за продажба на държавния пакет акции на Международен панаир Пловдив означава тотална капитулация на държавата по отношение на това да се запази най-големият изложбен център в България. Това коментира още пред Дарик председателят на ПП „Съюз за Пловдив" и кандидат за кмет на Пловдив Дани Каназирева. Държавата може да вдигне капитала на дружеството, след което да дари дела си на Община Пловдив - това всъщност е най-голямото желание на пловдивчани, уточни още тя.