Добро утро, София!

Животът

21-05-2015, 06:00

Снимка:

vesti.bg

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

„Зелени дни“ в София

Делник като празник

Добро утро, свежари! Четвъртък е, което значи, че сме почти на финалната права на работната седмица. Слънчево е и май ще остане такова през целия ден. Има и вероятност да не се налага да ходите до работното място, в случай че то се намира в някой от 15-те района без ток. Ако пък живеете в някой от засегнатите участъци, имате добро основание да пропуснете домакинската работа днес. Въпроса с водата обаче май не можем да погледнем от по-добър ъгъл, защото в 13 квартала вода няма да капе нито от небето, нито от кранчетата. И докато на някои места прекъсването ще за кратко, то на други то ще продължи цели 12 часа.

Е, това беше лошата новина. Повече няма. Започваме с празниците, а те не са малко. 21 май  честваме като Световен ден на културното многообразие в името на диалога и развитието. Отбелязва се по инициатива на ООН от 2003 година, в следствие на  приетата на 2 ноември 2001 година в Париж Обща декларация на ЮНЕСКО за културното разнообразие. Май стана много сложно. С две думи – отделете малко време за култура днес.

Днес празнуваме и Спасовден. Според народните схващания на този ден Господ прибира душите на всички покойници, които е пуснал на свобода сред хората на Велики четвъртък. Затова жените отиват рано сутринта на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на "оня свят". Вярва се, че на Спасовден болните могат да се излекуват, ако преспят на поляна, където расте билката росен. Води ги техен близък, който се уважава като "побратим" или "посестрима" на болния. Е, ако нямате намерение да спите на открито, то поне можете да пиете едно за здравето на Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна или Сотир.

Празниците обаче не свършват. Днес почитаме и Свети равноапостоли Константин и царица Елена. В някои селища на Югоизточна България и Родопите се изпълняват нестинарските огнени игри. В празненството участва цялото селище, но в огнената жарава играят само призваните: духът на светеца се вселява в тях, "прихваща ги" и подчинявайки му се, те вещаят от негово име. Според поверието Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето. Да, това можете да го кажете и на шефа. А ако не склони да обяви деня за неработен, то поне се сетете за някой Константин, Елена, Елеонора, Константина, Костадин, Костадина или Костадинка, в чест на когото да празнувате.

Честит имен ден на всички именици! Екипът на SofiaUtre Ви пожелава щастлив, празничен и много усмихнат ден!