139 автори се представят в Националната изложба на художниците педагози

Велико Търново Лайф

21-05-2015, 08:28

Снимка:

Общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията се открива тази вечер в ИЗ „Рафаел Михайлов”

139 автори с около 300 картини участват в ХХІ Национална традиционна изложба на художниците педагози. Експозицията се откри днес от 17,30 часа в залите „Рафаел Михайлов”, съобщи за Общинско радио Велико Търново старши експертът от Регионалния инспекторат по образование Анна Павлова. В различните видове и жанрове на изобразителните изкуства се представят университетски и училищни преподаватели от 20 населени места. Авторите от София, Добрич, Варна, Русе и Благоевград са най-много. Участниците от Велико Търново са 34. За първи път в изложбата със свои творби се включват педагози от Кърджали и Смолян, каза Павлова.
Жури с председател Димитър Грозданов от СБХ определи носителите на тазгодишните награди. Николай Златанов от столичната Гимназия по приложни изкуства „Св. Лука” получава наградата на Съюза на българските художници. На Маринета Млячкова от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” се присъжда наградата на Министерството на образованието и науката. Лауреат на наградата на Община Велико Търново е Николина Джановска, докторант във ВТУ, съобщи Анна Павлова.
Извън статута на изложбата награда ще връчи и ректорското ръководство на Великотърновския университет. Кой е нейният носител ще стане ясно при откриването на експозицията. Изложбата ще остане отворена за посещение до 30 юни. Организатори са МОН, СБХ, Община Велико Търново, РИО и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.