Изобретателни хасковлийки опитаха да преписват от дамски превръзки

Животът

21-05-2015, 09:32

Снимка:

idioteka.com

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Момичетата използвали санитарно-хигиенни материали, за да крият смартфони

Изобретателни абитуриентки в Хасково се опитаха да прекарат мобилни телефони, скрити сред „лични дамски принадлежности”, съобщава "Монитор". С подобно обяснение девойките категорично отказаха на квесторите да надникнат в несесерчетата им при влизане в класните стаи за матурата по български език и литература.

Преподавателите се усъмниха дали там няма апарати за мобилна комуникация и дори най-обикновени пищови. След лют спор на вратата спрените абитуриентки най-накрая „признаха”, но пред жена, че вътре са дамските им превръзки. Били неразположени и предвид 4-часовото стоене в класната стая рискували да изцапат тоалета си. Момичетата даже отворили несесерчетата, където наистина имало от въпросните санитарни консумативи. Опитната квесторка обаче не се задоволила с птичи поглед и пребъркала чантичките, където лъснали смартфони с хендсфри, очевидно предназначени за свръзка с оперативния щаб отвън. Устройствата бяха иззети, а зрелостничките откарани до чиновете.

Това е една от най-популярните тактики за хасковските абитуриенти през последните години. Отиващият на изпит зрелостник подсигурява неколцина приятели, които от зона с WiFi сърфират из Гугъл в търсене на верния отговор. Схемата работела безотказно до миналата година, когато за първи път бяха хванати двама преписвачи, получаващи помощ отвън. Затова сега на квесторите бе разпоредено претърсване, разбира се, в границите на приличието, на всеки подозрителен абитуриент. В опит да прекратят порочната практика всички хасковски гимназии изключиха свободния си интернет, като оставиха само този в административната част, за който обаче е нужна парола. Понеже надзирателите на самия изпит са от други училища, както и учениците, се предполагаше, че няма кой да знае входът към виртуалното пространство.

В хасковската Природоматематическа гимназия решиха да не рискуват и направо дръпнаха щепсела на рутера. Това обаче не спира абитуриентите, още повече че повечето имат собствена мобилна връзка на смартфоните си. Според хасковски квестор поне половината от дванадесетокласниците се озовават в стаите с мобилни телефони, които крият в бюстиета или направо в панталоните си. Учителите нямат право да ги обискират, а за да тушират подозренията, изпитваните оставят предварително взети стари мобилни телефони на учителското бюро. Измамата лъсна преди началото на матурата, когато младеж свободно цъкаше на мобилното си устройство, въпреки че преди това демонстративно остави пред учителя цели два апарата.

За да залавят преписвачите, училищата бяха инструктирани да инсталират по две камери във всяка стая, в която се провежда матура. Устройствата се монтират на противоположните стени, а в оперативния център дежури човек, който следи изображението. В опит да изпълнят съвестно задълженията си пък мнозина квестори се обръщат към близкото социалистическо минало и с транзистори тип ВЕФ обикалят между редиците. Има ли действащ телефон, ВЕФ-ът по социалистически се смущава от новата технология и започва да бръжди.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен