В ЦСКА оптимисти за оставане в "А" група

На "Армията" сигурни,че ще спечелят обжалването

Писмото с решението на Лицензионната комисия е получено в ЦСКА вчера. Като основен довод се посочва, че „червените" били подали грешно документите само за евро-лиценз, а трябвало да разделят това от документите за вътрешното първенство.

Отделно имало проблем с документите от НАП, които да удостоверят, че дълговете са гарантирани или е започнало изплащането им, пише "24 часа".

От момента на получаването на писмото от лицензионната комисия започва да тече 7-дневен срок, в който клубовете имат право да обжалват. „Вече подготвяме документите, защото смятаме, че част от решението е юридически необосновано. Изпълнени са всички препоръки на футболната централа.

Оптимист съм, че в крайна сметка ще спечелим обжалването", каза за „24 часа" един от главните акционери Милко Георгиев. Всичко е в ръцете на трима души. Председател на апелативната комисия по лицензирането на клубовете е Николай Георгиев.

Той работеше в главния инспекторат към Министерския съвет, бил е и в комисията за борба с корупцията. Георгиев заемаше същия пост по времето, когато за първи път бе отнет лицензът на ЦСКА през 2008 г. Тогава той бе обвинен от Александър Томов, че е изпълнил политическа поръчка от правителството на Сергей Станишев.

Така един от най-силните отбори в историята на ЦСКА бе спрян от участие в Шампионската лига, а на негово място бе пратен Левски. Член на комисията е Юлиан Желязков, който дълги години е бил юрист в НЕК, но е напуснал и сега е в частния бизнес. Последният член е зам. изпълнителният директор на футболната централа Антон Попов.

Последната инстанция, която може да реши проблемите, е Изпълкомът на БФС, който с извънредно решение може да остави нередовните клубове поне в елитната ни група. Един от начините е да се започне новият шампионат със сериозна санкция. Подобно решение бе взето в Румъния за Динамо (Букурещ).

Тимът бе оставен в елита заради историческата си стойност и УЕФА се съгласи с румънската централа. Юристи вече са проучили как се е действало при северните ни съседи и дали това се отнася до българския търговски закон. Всички клубове у нас са акционерни дружества и заради това се подчиняват на него. Фенове на ЦСКА смятат, че задълженията към държавата могат да бъдат намалени рязко, ако се вземат предвид средствата, които са изразходвани за наеми и подобрения на базата на клуба.

„Червените" от години са в неравнопоставено положение с останалите отбори за клубната база. И последният вариант пред ЦСКА е да обяви фалит. Прави се ново дружество, което почва от четвърта дивизия.

Проблем с този вариант е, че могат да се регистрират още няколко клуба, които да препълнят софийската областна дивизия. Емблемата на ЦСКА в момента е запорирана от НАП и може да бъде обявена на търг. Иначе повечето от историческите знаци на отбора са регистрирани като запазена марка на „ЦСКА завинаги", единственото сдружение, помогнало на клуба с направата на три игрища.