Празнуваме два дни и две нощи за Пловдив 2019

Пловдив Лайф

21-05-2015, 13:23

Автор:

PlovdivUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Обявиха официално Пловдив за столица на културата

Тържествата по случай официалното обявяване на европейската столица на културата започват в петък

Невиждани тържества подготвя Пловдив за 22 и 23 май. След като Съветът на министрите на ЕС официално обяви града за европейска столица на културата, този уикенд започват грандиозни празненства. Очаква се те да надминат голямата наздравица от 13 септември м.г., когато над 20 000 души вдигнаха тост пред Римския стадион по случай избирането на Пловдив за домакин на събитията през 2019 г. "Малко са моментите, които остават в историята на един град. Моменти, за които ще се говори десетилетия след тяхното случване", каза тогава кметът Иван Тотев пред множеството, припомня в. 24 часа.

Проявите сега започват още в петък. В 21 ч една голяма атракция - пеещите фонтани, ще огласи Цар-Симеоновата градина. Тогава в присъствието на премиера Бойко Борисов ще бъде даден старт на големия купон. Фонтаните, които повече от четвърт век стояха запуснати, вече са напълно възстановени. Близо 3 млн. лева инвестира общината в тях. Окъпани в различни светлини, те "танцуват" под звуците на класическа и поп музика, а водните струи стигат 20 м височина.

Очакват се хиляди да ознаменуват събитието в обновената Цар-Симеонова градина. Освен Борисов на тържеството са поканени Лиляна Павлова, Вежди Рашидов и още представители на кабинета.

На следващия ден - 23-и, купонът ще е още по-внушителен. Тогава ще бъде същинският празник, посветен на престижната титла. През целия ден във всички квартали на града ще има тържества, а кулминацията е на площад "Стефан Стамболов".

Там ще бъдат пуснати хиляди балони. Ще има музикални програми, в които ще участват всички културни институции от града - опера, театър, балет, състави, ансамбли. Кметът Иван Тотев ще произнесе кратка реч, с която ще поздрави присъстващите за избирането на Пловдив за европейска столица.

"Това е една изстрадана победа, плод на труда на много хора. Благодарен съм на всички градове за конкурентната среда и партньорски отношения, които запазихме", каза Тотев онзи ден в Брюксел. Той допълни, че Пловдив представлява България и България се представлява от Пловдив.

Пловдив ще посрещне големите събития през 2019 г. с преустроен централен площад, за който беше проведен международен конкурс с участици от 41 държави. Инвестицията в него ще надхвърли 10 млн. лв. Отличеният проект на португалското проектантско бюро "Фора" предвижда интегриране на атничност и съвременност.

Едно живописно място в центъра на града, доскоро запуснато, вече е превърнато в квартал за изкуство и култура.

Квартал "Капана" заблестя след инвестиции от 3 млн. лева, вложена в инфраструктурата му. Визията е изцяло променена, а пространството - наситено с творчески дейности. Заведения, артработилници, открити сцени, галерии - всичко това е разположено в плетеницата от улички и къщи, построени в началото на миналия век. Новите локации оживиха центъра на Пловдив с широк спектър от събития. В началото на юни се очаква американска рокбанда да забие в "Капана".

Мотото, с което Пловдив спечели "Европейска столица на културата" е "Заедно". Проявите през 2019 г ще наблегнат на мултикултурността на хилядолетния град. В тях е включен и етническият квартал "Столипиново", който е представен като Столивуд по аналогия на индийския Боливуд. Няма как да бъде пренебрегнат този квартал с неговите темпераментни жители, които впечатлиха с музикалните си дарби европейското жури при обиколката му през лятото на м.г.

В ход е благоустрояване на коритото на Марица. 10 км по протежение на реката в чертите на града ще бъдат наситени с атракции, зони за отдих, за спорт. 250 000 лева е отделила общината за проектиране. Предвиждат се тераси по бреговете, които в случай на прилив, да поемат водите.

Като град на художниците Пловдив започва строителство и на голяма художествена галерия върху площ от 2500 кв. м. Сегашната в центъра ще бъде запазена като такава.

Повечето събития през 2019-а са на емблематичния Античен театър, който събира 3000 зрители. Освен на неговата древна сцена концерти и прояви ще има и в новата многофункционална спортна зала с 8000 места.

Повече от 40 г. пловдивчани я чакаха, а откриването ѝ е насрочено за лятото. В нея бяха вложени над 40 млн. лева и по големина е втора у нас след "Арена Армеец".

"Подготвяме съвместни туристически маршрути с италианския град Матера, който също е европейска столица на културата", обяви Тотев. Според него тепърва ще се разширяват връзките между двата града. Кметът очаква през 2019 г. три милиона туристи в Пловдив. Дотогава във втория български град инвестициите ще надхвърлят 34 млн. лв. Голяма част от проектите вече се изпълняват. 3 млн. лева ще дойдат от ЕС, а държавата ще отпусне 20 млн. лв. Общината също се включва със собствено финансиране.

Пловдив със своите поети, художници, артисти и музиканти се готви да посрещне подобаващо голямата титла, с която за първи път се удостоява български град. Очаква се тази събота купонът да е знаменателен. Затова, който има възможност, да заповяда и да се весели, казват домакините.

Световни звезди идват в Античния театър
Звезди от световната оперна сцена пристигат за лятната програма на OPERA OPAN на Античния театър. Фестивалът се открива на 19 юни с участието на един от големите съвременни баси - Орлин Атанасов, покорил публиката на "Ла Скала", "Метрополитен опера", "Ковънт Гардън" и "Арена ди Верона". Той ще изпълни в Пловдив арии и дуети от "Дон Карлос", "Аида", "Набуко" и "Борис Годунов" заедно със солистите Елена Чавдарова, Венцислав Атанасов, Таня Иванова и Ивайло Михайлов.

На 26 юни ще бъде представена операта "Кармен". В нея ще пеят мецосопраното Виолета Радомирска, която живее и работи в Швейцария, тенорът Камен Чанев и латвийският баритон Валдис Янсос.

Емблематичната Вердиева творба "Трубадур" ще се играе на 3 юли и ще бъде съвместна продукция с държавната опера в Бургас.

Галаспектакълът VIVA L'OPERA, VIVA LA MUSICA ще бъде на 9 юли. На него ще бъдат изпълнени арии от оперите "Набуко", "Травиата", "Риголето", "Любовен еликсир", "Бохеми" под диригентската палка на Лучано ди Мартино. Той е поканил италианския тенор Паоло Бертолучи, който готви съвместен концерт с Андреа Бочели.

Солистката на "Арена ди Верона" Ана Лукреция Гарсия (Венецуела) отново идва в Пловдив за "Аида" на 22 юли. Всички представления са от 21 часа.

КАКВО ОЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДИ

24 май - Тържествено отбелязване на Деня на българската просвета и славянска писменост с шествие и множество концерти на открито.

26 май - Шести международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" - концерти на български и чуждестранни изпълнители със световна известност.

31 май - Десети международен фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия".

6 юни - "Пловдив танцува" - на различни места в центъра ще има открити уроци по салса, самба, кизомба, бачата, ча-ча, зумба.

8-14 юни - Литературен фестивал "Пловдив чете"

10-22 юни - Международен фестивал на камерната музика в Етнографския музей.

12 юни - Връчване на националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура.