Следят под лупа кой и как превозва хляба

70% от насъщтния се транспортира непакетиран, а досегът му с химикали може да доведе до опасност за здравето

Засилен контрол на МПС-та, които превозват хляб, тестени и сладкарски изделия ще бъде заложен в новия Закон за храните. Вече е създадена работна група, в която за първи път освен експерти от ведомствата, с право на глас присъстват и браншови организации.

Това стана ясно по време на среща на председателя на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Mарияна Кукушева и шефа на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов.

Идеята за участието на бранша е пълно съгласуване на новото законодателство. В работната група няма представители на корпорации, търговци, холдинги. Акцентите са в прилагането на европейското законодателство.

Предвижда се засилване на контрола и създаване на регистър на МПС, превозващи хляб и тестени изделия - идея, за която хлебопроизводителите настоявали многократно. Кукушева алармира, че около 70% от хляба се транспортира непакетиран, а досегът му с химикали може да доведе до опасност за здравето на потребителя.

Регистърът ще се бори и със сивия сектор. „Ако сивата икономика произвежда призори, тя вече реализира стоката си точно през превозни средства, които не подлежат на контрол", коментира Кукушева, допълвайки, че в момента няма институция, която може да ги санкционира - нито БАБХ, нито ДАИ, ДАНС или КАТ.

Върху автомобилите, превозващи хляб, ще има отличителни знаци от рода на винетките. Върху стикерите ще има уникални номера, различими от всеки контролиращ.

На професионалния празник на хлебарите Кукушева и проф. Пламен Моллов представиха помощно ръководство, свързано с европейския регламент за етикетиране.

Съвместният труд съдържа 60 етикета на най-продаваните храни в сферата на хлебарство, тестените и сладкарски изделия, които са уникални и унифицирани, за да бъде прочитът им еднакъв от страна на производители, контролни органи и потребители, коментира Кукушева. Идеята е наръчникът да спомогне за тълкуването на европейското законодателство по отношение на етикетирането.

Ръководството ще има и второ издание на следващите 60 най-продавани продукта в гамата на тестените изделия не само за България, а и за европейския пазар. Там ще присъстват и хранителните стойности на продуктите.

„Добре би било тази добра практика да послужи за пример при прилагането на всички европейски регламенти“, предложи шефът на БАБХ Пламен Моллов. Според него по този начин регламентите ще се разбират и прилагат по-добре.