Велико Търново отбеляза Спасовден на Царевец

Велико Търново Лайф

21-05-2015, 16:01

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Туристи от Германия, Франция и Тайван присъстваха на празничната литургия

Света литургия бе отслужена в Патриаршията по повод Спасовден

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов присъства на Света литургия, отслужена в Патриаршеският храм „Възнесение Господне” в крепостта Царевец по повод патронният празник на храма.

С благословението на Великотърновска митрополия за трети път, след прекъсване от 621 години в Патриаршеския храм на Второто българско царство „Възнесение Господне”, бе отслужена празнична Света Литургия.

Литургията отслужи Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений в съслужение със свещеници от страната, а литургичните песнопения изпълняваха Пловдивски митрополитски хор „Св. апостол Ерм”.

„Не се меся в църковните дела, но се надявам, че не е далеко денят, в който висши духовници и Негово Светейшество Патриархът на българската православна църква Неофит ще служат в храма, където през средните векове са служили българските патриарси.” - каза Даниел Панов. Заедно с всички миряни, той запали свещ и се помоли за здравето и благополучието на всички. Стотици туристи от Германия, Франция и Тайван станаха свидетели на празничната литургия и  почувстваха духа на празника.