4 ловни сокола, родени в клетка, литват на свобода

Акцията е етап от проекта "Завръщане на ловния сокол в България"

4 млади ловни сокола ще бъдат освободени в специално проектирани волиери в покрайнините на Стара Загора. Мероприятието се извършва от екип на "Зелени Балкани” по проект "Завръщане на ловния сокол в България".
Птиците са излюпени в Спасителния център за диви животни в града, в който има 6 размножаващи се двойки соколи от този вид. Четирите соколчета, които вече са толкова близо до свободата са Живка, Здравка, Петра и Яким (на снимката) - поколението на Адам и Ева. На 7 май бе първият им ден в адаптационната волиера, далеч от родителите.

Те ще прекарат няколко месеца в адаптация, след което ще могат да ги напуснат свободно, обясни д-р Христина Клисурова от "Зелени Балкани" пред Радио Стара Загора.

Мястото на пускането им в покрайнините на града се пази в тайна, тъй като птиците са застрашени и често стават жертви на соколари.

21 сокола са били освободени само през тази година по същия метод. От 2011 година Спасителният център работи по проекти за завръщането на ловния сокол в България, каза още д-р Христина Клисурова.