105-годишен софиянец е в списъка с милионери на данъчните

Възможно е обаче това да е предмет на измама

Голяма въпросителна виси около 105-годишен милионер, получил шестцифрени доходи през 2014 г., които е обявил пред НАП в декларацията си за ДОД на физическите лица, съобщи в. „168 часа“. Звучи парадоксално, но това е мъж, роден през 1910 г.

Макар да не е в челните редици на класацията на хората с най-високи приходи, дядото има 596 хил. лв. от заплати и 448 хил. лв. от доходи от друга стопанска дейност. Столетникът милионер е от София, при това от центъра, за което свидетелства териториалната дирекция на НАП, където е подадена декларацията.
Възможно е това да е предмет на измама.
Според данъчни експерти определени хора използват данните на пенсионери, като им приписват високи суми по договори, защото не дължат данъци и не е необходимо да се регистрират по ДДС.
Така работодателите спестяват, а после пенсионерът дарява повечето от получените средства на истинския собственик, но чисти.
Всички, които имат допълнителни доходи извън трудови договори, трябваше да подадат декларация до НАП за 2014 г. до края на април т.г.
Агенцията обобщи данните и се оказа, че въпреки кризата състоянието на милионерите нараства значително.
Най-много милиони е взел мъж на 63 г. от жълтите павета в София с 13,477 млн. лв. за годината, който е търговец и не работи на заплата. Взел е парите си главно от сделки с имущество, антики или прехвърляне на фирми, а малка част е от наеми.
Най-младият богаташ е роден през 1990 г. и е от Ямбол. Той е мъж и ако не е женен, изглежда примамлива партия. Състоянието му не е от най-високите в класацията на НАП, но е декларирал доходи главно като едноличен търговец и малко от друга дейност общо в размер на 1 118 474 лв.
Повечето от милионерите за 2014 г. са мъже, а в първата десетка има само една жена,
която е на 29 г., живееща в центъра на София. Тя е на 8-о място и е получавала заплата от 14 хиляди лв. месечно, но основните приходи са 7,2 млн. лв. от търговия.
Между първите десет милионери има само един човек извън София - от Ловеч, който е взел близо 7 млн. лв. не от заплата, а от друга стопанска дейност.
Най-тлъстото възнаграждение по договор се пада на мъж на 57 г. от София - над 10 млн.