От полицията дават препоръки към абитуриентите и родителите им

За предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на празниците

По време на предстоящите през мeсец май т.г. абитуриентски балове е налице голяма опасност от тежки пътни злополуки по вина на водачи, превозващи абитуриенти. Рисковите фактори са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършващи опасни маневри; отнемане на предимство, преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници /показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите/; возене на повече пътници от броя от местата за сядане в автомобилите; управление от неправоспособни и употребили алкохол; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно към пешеходците; посещения на заведения с автомобили, управлявани от употребили алкохол и неправоспособни, след края на  баловете в нощните и ранните сутрешни часове и др. в деня на тържеството и през следващите дни.

         Най-тежките пътни катастрофи с абитуриенти и съпровождащи ги  през последните години настъпиха след края на баловете в ранните сутрешни часове, както и през следващите дни, при управление на автомобили от употребили алкохол, неправоспособни и движещи се с превишена скорост.  

         За да не се стигне до ситуация за пътна катастрофа, отговорността е на родителите, абитуриентите, техните приятели и близки, които пряко или косвено са ангажирани  в тържествата. За да не се помрачат празниците, във Ваш интерес е да се спазват следните препоръки:

               1. Вашето силно приповдигнато настроение на паметния празник е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и опасна агресивност.

         2. Когато Ви возят с автомобил от дома до училището и оттам до мястото на абитуриентския бал, Вие сте с близки приятели в автомобила. На коктейла или обяда у дома или в заведение Вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони, надаване на викове и пр. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Но тъкмо Вие - абитуриентът или абитуриентката, можете най-успешно да въздействате на приятелите си за въздържание, защото в този ден се изпълняват Вашите желания. Помолете ги убедително и настойчиво, лично заради Вас, да не рискуват и да не излагат празника Ви  пред опасност от тъжен провал.

         3. Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия. 

         4. Непременно осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той  се изкуши и се почерпи с алкохол.

         5. Ако в определен момент не може да въздействате, осигурете си съдействието на родители или други ваши близки.

         6. Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на абитуриентския бал, след като сте и пийнали, оттам да Ви откарат с автомобил хора,  които е вероятно да са пили алкохол или са неправоспособни.

         7. След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост и неадекватност от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др. не се съгласявайте с подобни предложения, въпреки настояването на другите. Не забравяйте, че тази нощ се изпълняват Вашите желания, на абитуриента, и Вие в най-голяма степен може да въздействате!

         8. Ако Вашият трезвен шофьор все пак се опитва да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение на фарове, и върши опасни нарушения, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.

         9. По-добре е Вие, абитуриентът, да не  шофирате в деня на Вашия празник. Но ако все пак решите да седнете зад волана по маршрута към мястото на бала, по-безопасно е ако не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, където може да се поддадете на провокациите за състезаване с останалите и  като тях да демонстрирате пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и  др.


         ПРЕПОРЪКИ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

         1. Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син /дъщеря/, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и  на тези, които го съпровождат.

         2. Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъдете тъкмо Вие, родителят, или Ваш близък приятел - при пътуванията от дома Ви до училището, до дома на класната ръководителка и заведението, в което ще се състои абитуриентския бал, както и по обратния маршрут. Ако все пак предоставите на Вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.

         3. Настойчиво помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони  и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако възприемете тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др., потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.

         4. На тържеството у дома Ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да не бъдат омаловажени вашите съвети към абитуриента и неговите приятели, които го съпровождат.

         5. Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения - неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания отнемане предимство и др.