Отказаха да заглушат мобилните телефони в МОН

Няма изтичане на информация, категоричен е образователният министър

Образователният министър е поискал заглушаване на мобилните телефони от МОН, но му е било отказано, тъй като ведомството е в една сграда с президентството. Така допълнителните мерки за сигурност заради днешния втори задължителен зрелостен изпит по избор не са приети и в действие са традиционните, коментира проф. Тодор Танев, цитиран от БНР и Дарик радио.

В 7 ч. в сградата на образователното ведомство бе изтеглен Вариант 1, който важи за всички 13 предмета за матурата.

Най-много зрелостници - 17 671, през тази година са избрали като втори задължителен изпит биологията, съобщиха от пресцентъра на МОН. 14 638 са пожелали да се явят на изпит по география, а английският език е предпочетен от 11 598 абитуриенти.

Изпитът започна в 8 часа и продължава четири астрономически часа.

Вчера МОН сезира ръководството на МВР за изнесени в медиите сигнали за търгуване с отговори за държавния зрелостен изпит по български език и литература на 20 май, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Министър Танев обаче бе категоричен тази сутрин, че няма никакво изтичане на информация. Той коментира, че разчита на службите и техния професионализъм да бъде разкрит случая.

"По повод на разпространявани в социални мрежи услужливи "информации" за конкретен автор от 15 възможни, включени в учебно-изпитната програма, МОН заявява, че това са спекулации, на които е наивно да се вярва", се казва още в официалното съобщение на образователното ведомство.

Външното оценяване

В 9 часа бе изтеглен Вариант 3 от три възможни варианта за националното външно оценяване по математика в 7 клас. Той беше изтеглен от журналист, определен чрез жребий, в Министерството на образованието и науката, в присъствието на министъра проф.Тодор Танев и на заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева.

Изпитът започна в 10 часа. Той се състои от 2 модула.

Първият модул е за национално външно оценяване и е задължителен за всички седмокласници. Той съдържа 20 тестови задачи от два вида - задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен и задачи със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.

Резултатът от националното външно оценяване по математика се вписва като текуща оценка.

Вторият, допълнителен, модул се състои от четири задачи с отворен отговор, от които две задачи със свободен отговор, без да се привежда решение и две задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. 

Максималният резултат от двата модула по математика се оценява със 100 точки.