Игумен и кмет на съд заради сергии на пътя към Бачковския манастир

Животът

22-05-2015, 11:31

Снимка:

в. 24 часа

Автор:

PlovdivUtre.bg

Всичко от Автора

И двете страни претендират за собственост върху 3-километровата отсечка

Път със сергии изправи в съда един срещу друг игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон и кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов.

И двете страни претендират за собственост върху 3-километровата отсечка, която е отбивка от главното шосе Пловдив - Смолян. По нея богомолците достигат до обителта и местността Клувията, където на втория ден от Великден се пренася чудотворната икона на Богородица от Бачково, пише в. "24 часа".

Наскоро игуменът отиде на крака при премиера Бойко Борисов и министрите и поиска от тях помощ за имотните си проблеми.

"Трасето е наше, тъй като е вътрешно - преминава през парцелите ни. Асеновградската управа иска да го лапне, за да взема наеми от пазарчето", коментира дядо Симон.

Той признава, че в момента прибира по 30-40 лв. на месец от всеки от 20-ината павилиона под формата на дарение. Договори с търговците не могат да бъдат сключени, защото обителта няма нотариален акт за прилежащите си земеделски земи. Общата им площ е 215 дка. Сергиите също са върху част от тези имоти.

"Ако имахме документ за собственост върху терените, щяхме да премахнем чаршиите, на които висят гащи и сутиени. Грехота е на метри от манастира да се вее бельо", недоволства игуменът.

Според него трябва да се направят еднотипни каменни павилиони и стоката да се продава вътре. Нотариалният акт е нужен на манастира и за ремонт на инфраструктурата. За да не се получават тапи от автомобили, трябва голям паркинг. Без документ за собственост обаче не може да се даде строително разрешение.

Архимандрит Симон е убеден, че опитите му да се сдобие с нотариален акт е причина за съдебното дело за пътя.

"Когато станах игумен през 2014 г., поисках да се направи т.нар. обстоятелствена проверка, за да се докаже, че въпросните 215 дка не са на общината, а манастирски. След това областният трябваше да се произнесе, че не са и държавни. Щяхме да си извадим констативен протокол и въз основа на него нотариален акт", обяснява настоятелят на светинята.

Той обаче срещнал мълчаливия отказ на асеновградската управа да даде на манастира документ, че земите не са общински, за да може нотариус да извърши обстоятелствената проверка. Последвал ответният удар на администрацията със съдебния иск за шосето. Казусът не е решен вече година.

Игуменът се ядосва, че обителта изпуска възможности да участва по европрограми, защото няма нотариален акт.

"В Малта има 145 католически храма. Всички бяха стегнати с трансгранични пари. Сега от два камъка там правят туризъм, а Бачковският манастир, който е на 932 г. и е национален паметник, не може да се възползва от фондовете заради липсата на документа", казва духовникът.

По тази причина манастирът няма право да се регистрира като производител и да получава субсидии, въпреки че отглежда 30 дка лозе, 12 дка овощни градини, 130 овце, 30 кози, 10 телета, 6 прасета, кокошки и пчели.

"Заради главоболията с имотите преди месец написах писмо до премиера Бойко Борисов и настоях за среща. На 6 май той лично ми се обади по телефона и ме покани на заседанието на МС", разказва архимандритът.

Пред кабинета той поставил въпроса и за бившия пионерски лагер, който се намира на 500 м от манастира. Построен е през 1975 г. и до 1991-а в него са почивали деца.

Оттогава обаче пустее и се руши. С указ от 2005 г. базата е вкарана в капитала на "Ученически отдих и спорт" на МОН.

"Дружеството на практика взема 11 дка манастирска земя, останалите 5 дка са държавни. В нашата част има 3 постройки, а в другата - 3 дървени бунгала", казва игуменът.

Пред премиера той настоял манастирът да получи лагера. Идеята му е да го превърне в летен център по религия или да се използва за организиране на зелени училища.

От министрите дядо Симон поискал още да внесат в НС предложение Бачковският манастир също да има държавна субсидия като Рилския.

"Казах им, че дори по комунистическо време - до 1990-а, всяка година ни превеждаха по 100 000 лв. След демокрацията са ни ги дали само през 1997-а и 2005 г.", твърди архимандритът.

Той добавя, че има проблем и с църквата на Асеновата крепост, но с него още не е занимавал кабинета.

"Министерството на културата е дало храма на Асеновград за стопанисване. Молитвен дом, дори недействащ, не може да се отдава на община. Това противоречи на Закона за вероизповеданията", категоричен е Симон.

Шефката на отдел "Правен" в администрацията на Асеновград Пенка Кисова коментира, че още през 1927 г. Асеновата крепост и църквата към нея са обявени за народна старина. Целият обект е публична държавна собственост.

Преди 5 г. областният управител сключва договор с асеновградската община и ѝ предоставя безвъзмездно комплекса, който е паметник на културата от национално значение. Впоследствие градската администрация печели проект за 4 млн. лв. за неговата реставрация и консервация.

Кисова смята за неоснователни и претенциите на манастира за отсечката със сергиите. Според закона местните пътища са общински. Затова асеновградската управа да възпрепятства обителта да се снабди с констативен нотариален акт на базата на обстоятелствена проверка.

Тя уточнява, че до съд се стигнало, след като службата по кадастъра в Пловдив не изменила картата с имотите на с. Бачково, за да отрази в нея въпросното трасе като общинско.

Предшественикът на архимандрит Симон - дядо Борис, не подписал акта за непълноти на регистъра. Така от кадастъра отказали да нанесат поправки в картата, а асеновградската управа обжалвала пред Административния съд. Решението му било, че спорът трябва да се гледа по гражданскоправен ред.

Първоначално казусът попада в окръжния съд, тъй като искът срещу манастира заради пътя е за голяма сума - 480 000 лв. Магистратите обаче поискали общинската управа да представи данъчни оценки на имотите и на частите от тях, засегнати от пътната отсечка. Накрая съдът смъкнал иска на 548 лв. и го пратил в районния съд в Асеновград. Делото там е на 11 юни.

Кметът: Повече смирение у духовниците по имотни спорове

Духовните лица трябва да имат повече от всички нас смирение и търпение, още повече по имотни спорове. Асеновград е най-преданият поддръжник на светинята Бачковски манастир, но казусите за собствеността се решават в съда, коментира кметът на общината д-р Емил Караиванов.

Той добавя, че бил смутен, когато разбрал, че архимандрит Симон е обсъждал на правителствено заседание казуса за пътя, който в момента е в съда. Още по-изумен бил от претенциите му към църквата на Асеновата крепост. Караиванов е пратил писмо до премиера, с което настоява също да бъде изслушан за проблемите си с обителта.

Кметът отрича, че делото за 3-километровата отсечка със сергиите е "извиване на ръцете на манастира", както пък смята игуменът.