Маестро Мартин Пантелеев дирижира "Трубадур"! Премиерата е тази вечер

Стара Загора Лайф

22-05-2015, 11:44

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Директорът на операта встъпва официално в длъжност с "Трубадур"

Солистът на Национална опера Букурещ Йонуц Паску за първи път в Стара Загора

На 22 и 25 май, от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състоят двата премиерни спектакъла на операта "Трубадур" от Джузепе Верди. Премиерата на "Трубадур" е част от поредицата от специални събития, посветени на респектиращия 90 годишен юбилей на първия извънстоличен театър – Старозагорската опера. "Трубадур" е второто оперно заглавие, което е поставено на сцената на Старозагорската опера, след нейното създаване – през 1925 година.

Мартин Пантелеев – главен диригент на Софийската филхармония, ще дирижира за първи път в Старозагорската опера и ще направи своя дебют в "Трубадур" по покана на директора на театъра Огнян Драганов. Талантливият актьор и певец Георги Динев за първи път ще режисира голям оперен спектакъл.
Поради заболяване на солистите на Старозагорската опера Борис Тасков и Иван Кабамитов, в ролите на Манрико и на Граф Ди Луна старозагорската публика ще има възможността да аплодира тенора Даниел Дамянов и румънския баритон Йонуц Паску.

В централните роли на новата постановка на операта "Трубадур" зрителите ще могат да видят свои любимци, както и да подкрепят дебюти на млади изпълнители – солисти на Старозагорската опера. В ролята на Леонора – Елена Баръмова, Даниела Дякова ще бъде Азучена, а Александър Марулев - Ферандо. Участват още солистите Емилия Джурова, Ивайло Йовчев, Евгени Сурмиевич, Сашо Стойков и др., хорът и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на хора е Младен Станев, а сценичната адаптация е на Димо Костадинов.

Тенорът ДАНИЕЛ ДАМЯНОВ завършва Православно богословие във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий", изучава оперно пеене като частен ученик, работи като солист на Русенската опера, на Софийската опера, Бургаската опера, гостува на всички български оперни театри. Репертоарът му включва партиите на: Каварадоси в “Тоска", Калаф в “Турандот", Де Грийо в "Манон Леско" на Пучини, Дон Алваро в “Силата на съдбата", Херцога в “Риголето", Радамес в “Аида", Макдъф в “Макбет", Форесто в "Атила", Манрико в “Трубадур" на Верди, Дон Хозе в "Кармен" на Бизе, Канио в “Палячи" на Леонкавало и др.

Баритонът Йонуц Паску е първи солист на Националната опера в Букурещ. Завършва Университета за музика в Букурещ през 2001 г. и на 23 години започва своята артистична кариера в Операта в Констанца с успешни дебюти в главните баритонови роли от оперите "Дон Жуан" от Моцарт и "Бохеми" (Марсел) от Пучини. Натрупва бързо солиден оперен репертоар с поредица от дебюти в различни роли от оперите "Трубадур" (Граф Ди Луна), "Сватбата на Фигаро" (Фигаро), "Мадам Бътерфлай" (Шарплес), "Селска чест" (Алфио), "Кармен" (Ескамилио ), "Вълшебната флейта" (Папагено), както и в оперетите "Прилепът" (Д-р Фалке, Айзенщайн) и "Страната на усмивките" (Густл). В репертоара на певеца влизат още ролите на Жорж Жермон от "Травиата", Симоне Боканегра, Набуко, Риголето от едноименните опери на Верди, Енрико Аштън от "Лучия Ди Ламермур" на Доницети, Скарпия от "Тоска" на Пучини, Евгени Онегин от едноименната опера на Чайковски и други.

Гастролира в Холандия, Германия, Корея, Италия, Македония, Унгария, Албания, Израел, САЩ. През последните няколко сезона е постоянен гост-солист в спектакли на Израелската национална опера в Тел Авив, където изпълнява ролите на Жорж Жермон, на Енрико Аштън, Набуко, Ренато, Марсел и Шонар и др.

От октомври 2005 Йонуц Паску е солист и водещ баритон на Националната опера в Букурещ. Паралелно с активната си певческа кариера, завършва успешно и дирижиране в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано.

През сезон 2007-2008 е стипендиант на Фондация "Central & Eastern Europe Musiktheater", спонсорирана от Deutsche Bank Foundation и Министерството на образованието, изкуствата и културата в Германия.