Руската песен на Евровизия - между цинизма и наглостта (видео)

Свят

22-05-2015, 12:35

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Полина Гагарина възпява мира и братската дружба, Украйна не участва в надпреварата

Отвъд блясъка на сиропираното вариете, което Евровизия предлага всяка година, конкурсът вади на сцената истински геополитически проблеми - като увеличително огледало на отношенията между държавите.

Родена в разгара на Студената война, Евровизия остава белязана от геополитически съображения, които често избиват зад завесата от брокат и фойерверки, въпреки официалните претенции за "аполитичност" на конкурса, припомня УЕБКАФЕ.

Тази година в него участват 40 страни, от които 27 ще се срещнат на финала във Виена на 23 май. Любимото шоу на Европейския съвет за радио и телевизия (ЕСРТ) неизбежно допринася за приятелските (или вражеските) отношения на държавно ниво.

През 2014 г. бившият украински шампион по бокс Виталий Кличко призова всички европейци да гласуват за страната му, докато Русия възнамеряваше да анексира Крим.

Украйна, която тази година не участва в Евровизия заради военния конфликт, не спечели, но за сметка на това руските кандидати бяха освиркани, а триумфът на Кончита Вурст се възприе като подигравка с руския президент Владимир Путин, който се изказваше неласкаво за австрийската "дива".

На полуфинала във вторник новата руска представителка - Полина Гагарина - събра овациите с песента "A Million Voices", възпяваща световния мир и дружбата между народите. Някои критици обаче определиха посланието на песента като "цинично" на фона на нестихващия конфликт в Украйна.

ВИДЕО: Плейлист на всички песни от конкурса