Кметът: Днес цял свят ще гледа финала по телевизията, ние на живо

Спорт

22-05-2015, 16:11

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Грандиозен финал на Евро 2015

Мощна заря ще даде атрактивен завършек на едно първенство на младите надежди и бъдещи звезди

Днес целият футболен свят ще гледа Бургас ... но по телевизията. Бургазлии ще имаме привилегията да видим финала на Европейското за младежи на живо. Стадион "Лазур" е с капацитет 18 000 души и вярвам, че можем да го напълним, за да осигурим атмосфера като за голям мач. Нека покажем, че Бургас е спортен град с колоритна публика", каза кметът Димитър Николов часове преди финалния мач на Евро 2015 между Франция и Германия.

Купата на победителите ще връчи лично президентът на УЕФА Мишел Платини. Мощна заря ще даде атрактивен завършек на едно първенство на младите надежди и бъдещи звезди на европейския футбол. Програмата по закриването на Евро-2015 ще започне в 18:30 часа. В нея са включени над 500 бургаски деца.

Според изискване от УЕФА вратите на стадион "Лазур" ще бъдат затворени точно в 19:00 часа. Прави се от съображения за сигурност, заради очакваните хиляди зрители на бургаския спортен комплекс.

Билетите за вход са на символичната цена от 2 лева. Ще се продават днес от 12:00 часа на каса 1 на стадион "Лазур". В 17:30 часа ще бъдат отворени и останалите каси.

Освен Мишел Платини в ложата на стадион "Лазур" ще седнат още куп светила на европейския и българския футбол. Потвърдено е присъствието, макар и като частно лице на Зинедин Зидан. Легендарният футболист от недалечното минало идва в Бургас в качеството си на баща на вратаря на Франция Лука Зидан.

Височайшото присъствие се допълва от президента на спортната асоциация на европейските столици и градове Джан Франческо Лупатели. Той ще награди Мишел Платини за развитието на масовия спорт и футбол на континента и за неговия принос в обществото чрез промотиране ценностите и ползите от акктивния начин на живот.

 За финала пристигат и президентите на френския и германския футболен съюз, съответно Ноел льо Грае и Волфганг Нийрсбах.

В Бургас е и посланикът на Евро-2015 Стилиян Петров. Пристигат още вицепрезидентите на БФС Атанас Фурнаджиев и Михаил Касабов, членове на Изпълкома, сред които Емил Костадинов и Йордан Лечков, треньорите на мъжкия национален отбор на България Ивайло Петев, на младежкия до 21 години Антони Здравков и до 19 години Светльо Тодоров.

 Много скаути на водещи клубове от Европа, мениджъри от различни държави ще следят под лупа изявите на младите надежди на френския и немския футбол. 

10-те изиграни мача на стадион "Лазур" досега от груповата фаза, четвъртфиналите и полуфиналите на Евро-2015 бяха истински празник. Апогеят безспорно е двубоят тази вечер. Франция или Германия  ще е новият шампион за юноши до 17 години. Двете страни вече са триумфирали по веднъж. "Петлите" спечелиха купата през 2004 година. Любопитното е, че в онзи шампионски състав на Франция са фигурирали имената на сегашните асове Карим Бензема и Самир Насри. През 2009 година първенец на Европа е Германия и именно тогава изгрява звездата на Марио Гьотце.