Три дни безплатно в БГ Лувъра

Квадрат 500 ще бъде открит официално на 28 май

Новият български музей Квадрат 500 отваря с три дни безплатен вход, съобщава сайтът "Площад Славейков". Вторник, сряда и четвъртък ще бъдат Дни на отворените врати. От петък вече ще се влиза с билети – 10 лв. струва редовният, 5 лв. с намаление.

В понеделник директорът на Квадрата Слава Иванова и председателят на Художествения му съвет Светлин Русев ще представят музея пред журналисти. Министърът на културата Вежди Рашидов няма да присъства, тъй като ще бъде на официално посещение в Рим, където ще целуне ръка на папа Франциск, ще открие Седмицата на българското кино и ще се срещне с италианския си колега. Рашидов ще бъде на официалното откриване на БГ Лувъра на 28 май.

Музеят обявява вторника и срядата следващата седмица за безплатно посещение на ученици и студенти – всички, които пожелаят, могат да разгледат Квадрата, след като удостоверят с документ на входа статута си на учащи. Залите ще бъдат достъпни от 10 до 18 ч.

В четвъртък след официалното откриване – от 14 до 18 ч. – всеки може да посети Квадрат 500 без такса за вход.

В петък, 22 май, три дни преди да влязат първите посетители, в музея кипят последни приготовления. Уредниците поставят етикети под произведенията. Акад. Светлин Русев е приключил с работата по подреждането на творбите.

Входът на музея ще бъде откъм площад "Александър Невски".

"Квадрат 500" все още липсва на колоната пред входа, но пък присъства на гранитната плоча в основата на парадните стълби.

На мястото на срамната табелка на Петър Стоянович с поменика от имена на министри, която беше на гърба на музея, вече е поставена нова, на която пише:

"Национална галерия Квадрат 500. Инвеститор на ремонта и преустройството на комплекса: Министерство на културата. Изпълнител: "Главболгарстрой". Главен проектант: арх. Янко Апостолов. 2015 г."