Правим референдум за гласуването с вота наесен?

Политика

23-05-2015, 07:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ ремонтират закона по спешност

ГЕРБ се заемат с ремонт на закона на референдумите „по спешност“, за да може наесен с местните избори да се проведе и национално допитване „за“ или „против“ въвеждане на задължително, електронно и мажоритарно гласуване,пише "Труд". Това става ясно от промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесени днес от избраници от партията, начело с шефа на правната комисия Данаил Кирилов.
Идеята за допитване по трите въпроса бе на президента Росен Плевнелиев, но в предишния парламент БСП и ДПС отхвърлиха предложенията за провеждането му.
ГЕРБ ще улеснят партиите да агитират „за“ и „против“ въпроси на референдуми. Сега „застъпници“ в разяснителната кампания могат да бъдат само инициативни комитети, макар да няма ограничение в тях да участват политици.
Президентът да е длъжен да насрочи дата за референдум на една и съща дата с предстоящи избори - парламентарни, европейски, местни или президентски, ако те са в рамките на 1 г. от датата на решението на Народното събрание за провеждане на допитване, предлагат още ГЕРБ. В момента датата за референдум трябва да е най-малко два и най-много три месеца след одобрението за провеждането му от парламента. Мотивът - при комбинирано гласуване избирателната активност щеше да е по-висока, твърдят вносителите.
Управляващите искат и право на вот на национално допитване да имат и българите в чужбина. Сега референдум се провежда само „на територията на Република България“. Според ГЕРБ обаче по национални въпроси право на вот трябва да имат всички граждани с избирателни права.
Хората на Бойко Борисов искат да дадат и едномесечен срок на комитет, който събира подписка за провеждане на референдум, да „поправи“ внесените веднъж документи, ако се открият грешки. При събирането на подписка за допитване за изборната система преди година липсата на такъв срок и откритите от ГРАО недействителни парафи отмениха задължението на Народното събрание да одобри провеждането му. Внесени са и „технически“ предложения, подходящи за замисления наесен референдум. Един от текстовете е, че при съвпадане на местни избори и национално допитване общинските избирателни комисии организират и двете гласувания по общини.
Управляващите ще приемат и внесените по-рано идеи на реформаторите. Сред тях е сваляне на прага за подписи, които правят референдума задължителен, от 500 000 на 300 000. Депутатите ще намалят и прага на избирателната активност, за да е валиден проведеният референдум.