Даваме по 8 дни годишно в битка с администрацията

Общество

23-05-2015, 07:52

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Данъкът "бюрокрация" е изчислен от ИПИ на база доклад за състоянието на администрацията

Данък "бюрокрация" има и времево измерение и се оказва, че в България това бреме е огромно - 57 милиона дни годишно. Това твърди анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от в. "Сега". Сметките се основават на доклада за състоянието на администрацията за 2014 г., който бе приет на заседанието на правителството в сряда. Колосалните числа показват, че бюрокрацията у нас е огромно бреме и че се нуждае от опростяване на правилата, съкращаване на времето и спешно повсеместно преминаване към електронно управление, твърдят от ИПИ.

През 2014 г. в България министерства, агенции, комисии, институти, контролни, надзорни и други органи са извършвали 2321 вида административни процедури - от издаване на обикновени справки и удостоверения до сложно лицензиране. Общуването с многобройните административни структури през миналата година е отнело на българските фирми и граждани поне 57 милиона дни. Това е сумарното време, отишло за попълване на бланки, заявления, декларации, висене по гишета или пред компютъра и разкарване по кабинети.

Като се има предвид, че населението на България официално е 7.3 млн. души, излиза, че общуването с администрацията отнема по 8 дни годишно средно на всеки българин - от бебето до бабата. Разбира се, бремето за предприемачите е особено тежко, защото те имат контакт с ведомствата и като граждани, и като фирми.

Общо през миналата година бизнесът и гражданите са "опрели" до чиновници повече от 218 милиона пъти - това е приблизително броят на предоставените от административните звена услуги. Най-често хората и фирмите са общували с НАП - на приходната агенция се падат 190 692 330 услуги, или 87.2% от общия брой, показва докладът за 2014 г. "Услуги" е доста условно казано, защото данъчните например броят за услуга дори приемането на нашите подоходни декларации и документите за платени данъци. Сред останалите администрации с голям брой предоставени услуги са НОИ, агенциите за социално подпомагане, по геодезия, по заетостта и по вписванията, министерствата на вътрешните и на външните работи, както и общинските администрации.

Посочените 57 милиона дни за съобразяване с многобройните регулации и изисквания и за получаване на услуги от администрацията са приблизителниятминимум, които отива за общуване с чиновниците, изтъкват от ИПИ. Например за подготовка и подаване на документи за лиценз отиват поне 4 дни. Според анализа на института за преразхода на време са виновни най-вече огромните като бройка услуги, които се предоставят от администрацията и най-вече над 1251 лицензионни режима, въведени незаконно от общините (незаконно е, защото само държавни органи имат право да въвеждат лицензиране).

Незабавно трябва да се отменят незаконно администрираните режими от общините и някои регулации. Важно е да се ускори електронното предоставяне на административни услуги. "Слава богу, че НАП, която предоставя над 80% от всички административни услуги за бизнеса и гражданите, е водеща в е-обслужването", подчертават още от ИПИ.

 ОЩЕ АРГУМЕНТИ

Много наши фирми се опитват да пробиват на външните пазари, но българската администрация ги "дърпа" надолу с излишни изисквания и тежки разходи. Бюрокрацията винаги е източник на корупция - затова принципът е: "колкото по-малко контакти с чиновник, толкова по-добре". Всички такси и други разноски на бизнеса за сдобиване с лицензи, разрешителни, удостоверения, съгласувания, регистрации и др. се калкулират в крайната цена - т.е. всички плащаме данък "администрация" в стоките и услугите, които купуваме.