Връчиха за пръв път наградите „Култура”

Мисия

23-05-2015, 21:06

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Даниел Панов : „Надявам се наградата да обедини творческата гилдия и да бъде още един стимул за нейните успехи”

„Горд съм от факта, че през 2015 година полагаме началото на награда „Култура”. Радвам се, че общността в града ни ще има своя награда и своя празнична традиция. Надявам се наградата да обедини творческата гилдия и да бъде още един стимул за нейните успехи. И досега нашата общност винаги се е отнасяла с признателност, уважение, респект към творците. Винаги им е отдавала дължимата почит”, каза при официалното откриване на церемонията по връчването на награда „Култура” кметът Даниел Панов. Това съобщи Общинско радио Велико Търново. Панов благодари на всички творци, дейци на културата и изкуствата за това, което правят за Велико Търново, за да е достоен наследник на Търновската книжовна школа. Благодарение на техните усилия Велико Търново заема авторитетно място като духовна и културна столица на България, подчерта Панов.
„Човек има късмет с различни неща в живота си. Аз имах късмет да работя за един от най-големите и велики българи на 20-ото столетие Емилиян Станев. И може би и на него дължа тази награда”, каза Радка Пенчева. Тя е удостоена с приза в категорията за ярки постижения в областта на културата и изкуствата. Пенчева благодари на всички, които са я номинирали, гласували и  подкрепили.
„Подобна награда осмисля пътя на всеки млад творец и му помага да стъпва по-уверено и по-отговорно по този път, каза лауреатът в категория дебют на млад  творед Наньо Бакалов.
Статуетка, диплом и 2500 лв. е стойността  на награда „Култура”.
Тържествената церемония откри смесеният хор „Кантинела” с изпълнение на химна „Върви, народе възродени”.
Общински съветници, почетни граждани и носители на наградата „Велико Търново” присъстваха на тържеството.
По-късно бе представена пиесата „Църква за вълци” на Петър Анастасов.