Надпревара за стюардеси

Животът

24-05-2015, 09:01

Снимка:

Pixabay

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кандидатите трябва да са навършили 21 г. и да достигат 212 см с вдигнати ръце

"Детската ми мечта е да стана стюардеса", казва южнокорейката Лина, криейки зад усмивка напрежението си преди официалния старт на кастинга за стюардеси в "Катар Еъруейз" в Пловдив. Пропътувала е хиляди километри само, за да се яви на конкурса в града под тепетата, заедно с още четири свои сънароднички. Петте южкорейски момичета се оказаха изненадваща конкуренция на петдесетината български момичета, решили да опитат шанса си в надпреварата, пише "Труд".

Дабин, Луси, Лина, Мишел и Жонг пристигнали за 3 дни в Пловдив. Тя и четирите й сънароднички научили за кастинга от обява в интернет и решили да се явят на всяка цена. Този факт говори за силна мотивация, коментираха помежду си български кандидати.

Мотивацията, чаровната усмивка, приветливото и приятно излъчване, точността и отличното владеене писмено и говоримо на английски език са огромно предимство, твърдят опитни стюардеси.

"Многократно съм се явявала на интервюта за стюардеси на арабски, европейски и български компании, но за първи път засичам азиатки на тях", коментира 33-годишна кандидатка от Пловдив. Конкуренция на дамите правеха и двадесетина български младежи, макар шансовете им за успех да са минимални, тъй като 80-85% от обслужващия персонал в самолетите на авиокомпанията са жени.

Въпреки това 23-годишният абсолвент в УНСС Кристиян Андреев от София е мотивиран да се пробва на интервюто. "Много обичам да пътувам, а освен това се интересувам от културата и бита на различни народи и ще ми е много интересно как живеят арабите. Предлаганите финансови условия са много добри за родния стандарт, а у нас млад човек без връзки трудно може да си намери добра работа. Особено пък по моята специалност "Икономика на отбраната и сигурността", обяснява Кристиян.

Високата младежка безработица и ниското заплащане са водещите мотиви на почти всички кандидати, повечето от които са студенти. Сред тях е и столичанката Мария Гошева, която тази година завършва Великотърновския университет, където е учила български език и география.

"Доколкото знам "Катар Еъруейз" летят до 146 дестинации по цял свят и това още повече ще ми помогне да обогатя знанията си по география. А да си стюардеса, е привлекателна професия за повечето млади жени като мен", казва Мария, която освен с чаровна усмивка впечатлява с висока и стройна фигура.

В обявата за конкурса катарците обещават безплатна квартира в Доха и добро заплащане с тригодишен договор. Базовата заплата тръгва от 3500 риала, което прави към 900 евро, но може да скочи до 8000 месечно, тъй като се плащат допълнително по 40 риала за всеки час, прекаран във въздуха, плюс командировъчни за полети извън Катар.

По тази причина любими на стюардесите са далечни дестинации като Сейшелските острови, Япония, Тайланд, САЩ, Австралия. При предсрочно прекратяване на договор се дължи неустойка от 7350 риала. Задължителните условия, на които трябва да отговарят кандидатите, са навършени 21 години, с вдигнати ръце да достигат до височина от 212 см, да имат поне средно образование и свободно да говорят и пишат на английски. Скоро предстои кастинг и в София.