Ислямска държава са нахлули в музея на Палмира

Свят

24-05-2015, 07:30

Снимка:

syria.unescoheritage.info

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всички антични експонати без огромните саркофази на входа постепенно са били пренесени в Дамаск

Джихадистката групировка Ислямска държава, която тази седмица превзе античния град Палмира, е проникнала в музея, но не е разрушила ценни археологически експонати, предаде АФП, като цитира директора за древните паметници и музеите в Сирия Маамун Абделкарим.

ИД е забила знамето си на покрива на мамелюкската цитадела от XIII век, която се извисява над античния град.

Джихадистите превзеха града в четвъртък. Те са влезли в музея още същия ден и са счупили гипсови копия на експонати. След това отново се върнали в петък и затворили музея, като поставили пред вратите му пазачи, заяви Маамун Абделкарим на пресконференция в Дамаск, цитиран от БГНЕС, уточнявайки, че е получил информацията от жители на Палмира.

Според него в музея, разположен в града, извън археологическия обект, не е останало нищо. Всички антични експонати постепенно са били пренесени в Дамаск, но огромните саркофази на входа, тежащи 3-4 тона е било невъзможно да се помръднат.

Маамун Абделкарим посочи, че няма засега придвижване на ИД към археологическия обект и изрази надежда, че разрушенията, извършени в Ирак, няма да се повторят. Той призова международната общност да помогне за спасяване на Палмира.

Древният сирийски град Палмира, наричан "перлата на пустинята", е разположен на около 240 км североизточно от Дамаск. Историческото му значение е неоценимо, защото в този оазис в сирийската пустиня се е намирал един от главните културни центрове на античния свят. Руините на Палмира са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"