Бели гълъби и балони с буквите полетяха над Стара Загора

Мисия

24-05-2015, 12:09

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Хиляди граждани изпълниха площада пред общината и улиците

Под звуците на "Питат ли ме дей зората", 100 бели гълъба полетяха в небето, заедно с буквите от българската азбука, окачени на разноцветни балони, освободени от ръцете на малките "Траянци". "Върви, народе възродени" и химнът на Република България, изпълнени от представителния Общински духов оркестър и хора на Държавна опера Стара Загора, която тази година празнува 90-годишен юбилей, дадоха начало на общоградското тържество в областния град. Хиляди граждани в празнично настроение, с цветя и знаменца, изпълниха площада пред общината и улиците в централната градска част на Стара Загора.
Националния флаг, знамената на Стара Загора и ЕС бяха издигнати от носителите на наградите "Стара Загора" и "Млада Загора", с които в навечерието на празника бяха удостоени поетът Таньо Клисуров, трупата на Държавен куклен театър - Стара Загора с директор Дарин Петков , ЦДГ № 25 с директор Татяна Мирчева, Господин Балъкчиев – директор на ОУ "Кирил Христов" и Теодора Кючукова – ученичка в 12 клас на Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски".
В тържественото си слово кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров подчерта, че "придобиването на българския език е събитие уникално по своя характер." "24-ти май не е поредната дата която празнуваме. Благодарение на писмеността и културата, ние придобиваме своята идентичност, своята уникалност като народ, обединяваме се. Това ни сплотява и ни прави равни на всички европейски народи, които имат собствена писменост и култура", каза кметът. Той призова да се гордеем, със своята история, с това което сме дали на света, и с това, което ще бъдем.
"Искам специално да поздравя всички учители, които неуморно се трудят писмеността, културата на България, да е жива, да я има и да се предава на бъдещите поколения! Нека да не скланяме никога глава и продължаваме да гледаме напред към едно по-добро бъдеще. Благодаря ви, честит празник!, каза още Живко Тодоров.
Празничното шествие начело с кмета, председателя на Общинския съвет Емил Христов, народни представители, общински съветници, областния управител Георги Ранов, зам.-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Янчо Калоянов, представители на общинската администрация, културни институти, обществени организации и гости на града, беше поведено от националното знаме, флаговете на ЕС и Стара Загора и портрета на Светите братя Кирил и Методий, носени от учениците от гимназията с преподаване на чужди езици "Р.Ролан".
След шествието празникът продължи с изяви на малките таланти на Стара Загора. На открито на площада пред общината се изявяват вокална студия "Розов свят", "Звездопад" с ръководител Мариана Димитрова, "Маргаритки" с ръководител Радост Младенова, школата по латиноамерикански танци и елегантните мажоретки с ръководител Цвета Владева към "Център за наука, култура и изкуство".