НСО вече няма да пази депутатите и министрите

Политика

25-05-2015, 09:27

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Закони за НСО и разузнаването влизат в пленарна зала

Чистка в НСО?

Само 1/3 от назначените в службата близо 1200 души са ангажирани с охранителна дейност

Депутати и министри да нямат право на охрана от НСО. Това предвиждат промени в закона за службата, които реформатори и патриоти се готвят да внесат между първо и второ четене, пише в. „Преса“.

Аргументите им са, че никак не било трудно някой народен представител да си „изфабрикува“ анонимни заплахи и така да си осигури мерцедес и бодигард, които да ползва за безплатен превоз и демонстрация на престиж. „Ако депутат смята, че има опасност за живота му, да си наеме частна охрана. Не може държавата да плаща“, твърдят от РБ.

„Специализираният отряд за борба с тероризма е 100 човека и се грижи за сигурността на 8-милионна държава. А в същото време за 100 души елит се грижат 1200 човека. Това ако не е цинизъм“, коментира Красимир Каракачанов от ПФ. Оттам предлагат останалите отлично подготвени кадри на НСО да преминат към антитерористичното звено и при реална заплаха за сигурността на някого извън тримата големи - магистрат, който се бори с престъпността примерно, или високопоставен гост от ранга на американския президент, да поемат охраната му. 

Проверка на „Преса“ установи, че само 1/3 от назначените в НСО близо 1200 души са ангажирани с охранителна дейност. Останалите са автомонтьори, фитнес инструктори и друг технически персонал.

Те настояват за ограничаване кръга на охраняваните лица до президент, председател на парламента и премиер. В момента в правилника на НСО е записано, че освен на тримата първи в държавата службата осигурява лична охрана и специализиран транспорт на вицепрезидента и на председателите на Конституционния съд, на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд, на главния прокурор и на омбудсмана.

Реформатори и патриоти са против даването на полицейски правомощия на държавните гардове. „По начина, по който тези права са описани в проекта на ГЕРБ, решенията са изключително субективни. Целта е да защитим правата на гражданите“, обясниха от РБ. Патриотите пък искат да отпаднат и привилегиите за коли на НСО на пътя. „Законът за движение важи за всички български граждани - никакво затваряне на трасета и превишена скорост“, коментира лидерът на ВМРО. От двете групи не изключиха възможността да излязат с общо предложение. Засега обаче такива разговори не са водени.

От Патриотичния фронт държим военното разузнаване да се ръководи от професионален военен“, заяви Красимир Каракачанов. По думите му това се налага, защото става въпрос за специфична материя и само професионалист може ясно да зададе задачите и да контролира изпълнението им.

Патриотите предлагат още служба „Военна информация“ да премине под прякото ръководство на началника на Генералния щаб, който осъществява оперативното ръководство на войската, като продължи да се отчита и на министъра на отбраната. Аргументите им са, че министърът е политическо лице.

Реформаторите пък искат да отпадне текстът, забраняващ да бъдат предадени архивите на БНА. Според Петър Славов това противоречи на закона за досиетата. Патриотите са категорично против. „Този закон за досиетата е излишен, а в последните шест месеца - и вреден. Комисията по досиетата не може да ръководи съдбата на военното разузнаване и неговите служители“, контрира Каракачанов.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"