Задължават всички да дават показание за корупция

Нямаме право да откажем да свидетелстваме дори срещу съсед, съпруг или интимен партньор

Никой няма да може да отказва да се яви пред бъдещото Бюро за предотвратяване на корупцията, за да даде показания за корупционно поведение на началник, колега, съсед, съпруг или интимен партньор. Това е записано в проекта за Закон за предотвратяване на корупция сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, разработен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева и публикуван в края на миналата седмица за обществено обсъждане.

От текстовете става ясно, че абсолютно всеки може да бъде привикан за показания и няма право да откаже, пише „Сега“. Вменяване на такова тежко задължение няма дори в НПК, където е записано, че всеки може да откаже да говори пред разследващите или съда, ако показанията му биха уличили него или роднини в престъпление. В случай на отказ да се яви човекът ще бъде глобяван между 200 и 1000 лв. за първо нарушение и от 500 до 2000 лв. при повторно.

Директорът на новата структура, който ще се назначава от президента по предложение на правителството, ще може да иска от съда свалянето на банкова тайна. Освен това бюрото ще работи и по анонимни сигнали, ако в тях има достатъчно данни за корупционно престъпление на висш чиновник. По същия начин структурата ще може да се сезира и по медийни разследвания.

"Лице, което е подало сигнал за конфликт на интереси, за несъответствие в декларирано имущество или за необяснимо богатство на лице, заемащо висша публична длъжност, не може да бъде преследвано само за това", е записано в проекта. За авторите на сигнали се предвижда и възможността да водят дела, ако са били уволнени от работа, преследвани и тормозени.

Бюрото ще проверява имуществото освен на заемащите длъжността и на техните съпруги, на партньора, с когото живеят във фактическо съжителство, и на децата, ненавършили пълнолетие. Проверка ще се започва автоматично, ако се установи несъответствие от 10 хил. лв. между доходите на проверявания и начина му на живот. Ако инспекторите установят разминаване, ще се сезира Националната агенция за приходите за проверки и ревизия. Директорът на новата структура, който ще има 5-годишен мандат, ще може да сезира също ДАНС и Комисията за отнемане на престъпно имущество.

Бюрото ще се занимава и с конфликт на интереси, става ясно от проекта. Производство ще се образува със заповед на директора, а срокът за приключването му ще е 2 месеца, като се дава възможност за още 30 дни, ако казусът е сложен. Решението за установяване на конфликт на интереси ще се обжалва пред административен съд. В случай че се докаже конфликт на интереси, въпросният човек губи правото да заема публична длъжност в продължение на година, не може да работи за фирми, кооперации или НПО-та, чиято работа е контролирал, нито да участва в процедури по усвояване на еврофондове или обществени поръчки на институцията, в която е работил. В случай че бъде нает от фирма, която е контролирал, дружеството ще бъде глобено между 2 и 20 хил. лв.

Във всяка община ще се създаде инспекторат, който ще следи за конфликт на интереси и корупция. Това може да е и един служител, ако броят на чиновниците е недостатъчен за цяло звено. С новия закон се сливат Комисията за конфликт на интереси и БОРКОР, става ясно от разпоредбите. Предвижда се служителите да запазят работата си, ако успешно издържат тест за почтеност.