Канибалите в древно Мексико наблягали на чилито

Учени установиха как индианците са обработвали ритуалните си гозби

Учени от Испания и Мексико са установили как са готвели месото на жертвите по време на канибалски ритуали в древно Мексико. През IV век пр. Хр. индианците са пекли и варили месото, като са го посипвали с чили, анато и други подправки. Това показва цветът на костите, открити от археолозите, съобщи сп. Archaeometry.

Групата испански и мексикански учени е работила с останките на 18 души, намерени в Тлателкомила (недалеч от Мексико). На парчета от черепи и древни кости, датиращи от VI-IV век пр. Хр., са били открити следи от порезни рани, травми и от термична обработка (признаци за канибализъм).

Далеч по-интересен за учените е бил червеният и жълт оттенък на костите - тези цветове те са придобили преди погребението, са установили археолозите. Изучавайки структурата, морфологията и текстурата на костите, експертите са отделили сварените останки от изпечените.

"При варене солите в костите (хидроксилапатити) се разтварят, а колагенът излиза на повърхността. Костите с червен цвят са принадлежали на хора, чието месо е било изпечено: при печене се повишава температурата на кръвта и сокът на месото се попива в горния слой на костите" - разказват учените.

По думите на археолозите, жълтият цвят на костите се дължи на подправките, с които са били варени: анато, тиквени семки и лют червен пипер. Смес от тези подправки съдържа каротиноиди - пигменти с растителен произход. За да проверят хипотезата си, учените са сварили говежди кости, като във водата са добавили анато (тази подправка и до днес се използва в мексиканската кухня). След приготвяне костите са придобили същия цвят, както и намерените в Тлателкомила.

Учените отбелязват, че при обработката на човешко месо в древно Мексико са били използвани същите рецепти, както и при готвенето на царевица и на други традиционни блюда. Етническата принадлежност на групата, на територията на която са намерени костите, засега остава неизвестна.