Роми обсебиха кв. "Западен парк"

Животът

25-05-2015, 11:10

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кметът на Марчево: Сбили са се роми и българи от Гърмен, полицията е тук

"Качват се на балконите посред бял ден и крадат, не можем да си отворим вратите..."

В "Западен парк" вечер не можеш да се движиш сам, ако ли пък се ремонтира нещо, веднага след това е счупено, оплакват се хората от блоковете там.

"Качват се на балконите посред бял ден и крадат, не можем да си отворим вратите, крадат ни и дрехите от простора. Идват с коли, с коне с каруци на игрището, пътеката тук е цялата в изпражнения от техните добитъци, това не е редно, ако искаме да живеехме на село, ще отидем, но не може това да се случва в една европейска столица", оплака се жена от района по bTV.

"Тук се играе, пикае, ходят коне, кози", допълни я възрастен мъж, който живее в съседство до игрище, което по думите му и ден, и нощ е пълно с роми, които ритат футбол.
"Счупиха ми стъклата, замеряха ме с камъни. Обгазяват ни, горят гуми, музиката е непрекъсната, гюрултия страшна", продължи с жалбите той.
Едно от момчетата от квартала обяви, че заради ромите няма как другите деца да играят на игрището.

"Те идват на групи. Тръгват си 30 човека, идват нови 30 и за нас не оставя място", обясни той. Освен това кражбите в "Западен парк" се ежедневие и жалбите на хората в Трето районно управление са непрекъснати.

Районният кмет на "Красна поляна" Иван Чакъров призна, че и да него има подадени сигнали от хората в "Западен парк" заради денонощния шум. Според него обаче проблемът е свързан със сигурността, а има ли полиция, ще има и ред.

На фона на бунта на жителите на "Западен парк" той защити ромите. "Ние трябва да свикнем да живеем с тях, къде да играят ромските деца, да ги пратим в концлагер ли?!", обръсна се той към недоволните хора.

В същото време обаче призна, че 80% от постройките във "Факултета" са незаконни.

"Кой го построи тези къщи, бяха 33 преди години, а сега са 3300, кой им разрешава да строят", попита го жена, а кметът й отговори, че ромите няма разрешение за строеж и дори ги санкционират.